Байдън възнамерява да убеди страните от ОПЕК да увеличат производството на петрол

САЩ и съюзниците им планират да определят максимална цена на руския петрол от 40-60 долара за барел

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Pixabay

По време на срещите си с лидерите на страните от Персийския залив в Саудитска Арабия президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да убеди страните от ОПЕК да увеличат производството на петрол, за да намалят цените на бензина и дизела в световен мащаб.

 

Това съобщи АП, позовавайки се на съветника по националната сигурност на американския президент Джейк Съливан.

 

Членовете на Организацията на страните-износителки на петрол имат възможност да предприемат по-нататъшни стъпки за увеличаване на производството на петрол, въпреки предложенията на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (OAE), че едва ли могат да увеличат производството на петрол.

 

"Ще съобщим на членовете на ОПЕК нашето общо мнение. Смятаме, че на световния пазар трябва да има достатъчно предлагане, за да се защити световната икономика и американският потребител", добави Джейк Съливан.

 

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че САЩ и съюзниците им планират да определят максимална цена на руския петрол от 40-60 долара за барел.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени