Бил Гейтс се изказа в подкрепа на ядрената енергия

В същото време Гейтс е скептичен към идеята за разширяване на строителството на газови електроцентрали

Бил Гейтс
Бил Гейтс Източник: Zonanews
Основателят на технологичния гигант "Microsoft" Бил Гейтс смята, че ядрената енергия може да подпомогне усилията за борба с изменението на климата, докато отказът от нея по принцип би затруднил снабдяването с енергия. Той направи тези коментари в интервю за "Ханделсблат", пише БНР.
 
"Затварянето на ядрените реактори ще застраши сигурността на енергийните доставки и благоприятните цени на енергията. Не бива да изключваме нито едно от решенията, докато не проверим точно разходите и надеждността на преминаването към възобновяеми енергийни източници", каза Бил Гейтс.
 
"Нуждата от електроенергия ще нарасне драстично, тъй като ще я използваме не само за автомобилите и отоплението на домовете си, а и ще се наложи да възстановим много фабрики", отбелязва основателят на "Microsoft". Според него новите, по-безопасни ядрени реактори могат да помогнат за предотвратяване на климатична катастрофа. В същото време Гейтс е скептичен към идеята за разширяване на строителството на газови електроцентрали.
 
"Заемите за нови електроцентрали се отпускат за 30 или 40 години, докато Германия е поела ангажимент да стане неутрална по отношение на климата до 2045 г.", напомни Гейтс, като отбеляза, че за да се постигне тази цел, жизненият цикъл на новите електроцентрали ще трябва да бъде изкуствено съкратен.
 
"Природният газ не е настоящата преходна технология", каза още той и същевременно Гейтс призна, че "светът все още ще се нуждае от газ, за да сведе емисиите до нула". Във връзка с високите цени на енергията основателят на "Microsof" предупреди за опасността от ново протестно движение, подобно на "жълтите жилетки".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени