Бивш енергиен министър обвини служебния кабинет в решение, което обслужва руските интереси

Бивш енергиен министър обвини служебния кабинет в проруско решение

Александър Николов
Александър Николов Източник: МЕ

 Министърът на енергетиката в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, отправи обвинение към настоящия служебен кабинет, че със свое решение е защитил руските интереси. В свой пост във "Фейсбук" тази сутрин Николов обяви за скандална приетата вчера отмяна на решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г. за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

 

"7 месеца мъка. Запазване на международен екип, подготовка на проект, работа с регулатори създаване на НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА, с подкрепа от всички наши европейски и трансатлантически партньори. Изпратена в кофата. От гълъби, медузи... а иначе просто родоотстъпници. Или прости родоотстъпници.

Обърнете се към близкото си минало. Отношението на Газпром към България не ви ли стигна, господа? Извинете, другари! Не ви ли стигна?! Колко още ще се навеждате?! Не ви ли стигна да унижавате нацията ни?! Докога ще превръщате България в заложник на един ненормален сатрап с имперски или просто наполеонови комплекси?! 

40% от локалната ни консумация зависи от АЕЦ Козлодуй, безсрамници!!! Безродници!

Мълчанието свърши! Няма да забравя. Историята и документите остават. Вашите имена остават. Близките Ви ще знаят. Децата Ви, внуците Ви ще Ви съдят!", написа гневно Николов.

 

 

 

В поста си бившият министър твърди, че в министерството на енергетиката по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев са извършвани назначения на "любовници" и "некомпетентници", отправя намеци и за други сериозни нередности при управлението на настоящия служебен министър Росен Христов. Александър Николов се оплака също, че при предишното служебно правителство е бил принуден да се оттегли като зам.-министър и трябвало да посочи "лични причини" като мотив.

 

По отношение на приетата вчера отмяна на решението на кабинета "Петков" служебното правителство се мотивира така: "АЕЦ "Козлодуй" е започнала дейност по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 г. Употребата на гориво от нов доставчик обаче може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране... Ограниченията, наложени в отмененото решение на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., свързани с недопускане на доставки и услуги от Руската федерация, на практика биха могли да възпрепятстват участието на "Уестингхаус" и изключват възможността "Фраматом" да участва в процеса по диверсификация". Извинението на служебното правителство звучи неубедително, защото най-малкото е известно, че украинската Запорожка АЕЦ работи от години с ядреното гориво на "Уестингхаус" без помощта на руски експерти. 

 

Още от "Икономика"

НС възложи да се проведат преговори с "Хюндай" за изграждане на нови блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Решението беше внесено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Станислав Анастасов (ДПС) и подкрепено от парламентарните комисии по енергетиката и по околната среда и водите

Прочетете повече прочетете повече

Примка на шията на "Газпром": Европа и Китай се договориха да купуват повече газ от Катар вместо от Русия

Катарският газ ще замени руския газ в Европа, доставките на който миналата година паднаха до нивата от времето на Леонид Брежнев (70-те години на 20 век)

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени