Bloomberg: ЕС е готов да отдели над 500 млрд. евро за следвоенното възстановяване на Украйна

На донорската конференция в Лугано, Швейцария, която започва утре, 4 юли, украинското правителство възнамерява да представи план за възстановяването на страната

Европейски съюз (ЕС)-Украйна
Европейски съюз (ЕС)-Украйна Източник: Pinterest

Европейският съюз може да вземе решение за предоставянето на над 500 млрд. евро за възстановяването на Украйна. Това съобщи агенция Bloomberg.

 

Според агенцията, официални лица от ЕС са заявили, че Съюзът ще осигури основната част от общата финансова помощ, нужна за възстановяването на Украйна. 

 

На донорската конференция в Лугано, Швейцария, която започва утре, 4 юли, украинското правителство възнамерява да представи план за възстановяването на страната. Това е документ от около 2 000 страници, където подробно са описани проектите в областта на инфраструктурата и сигурността, инвестициите в климата и цифровата икономика, както и обхващащи диверсификацията на енергийните ресурси. 

 

ЕК изучава вариантите за финансиране, вкл. грантове и заеми. 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени