Bloomberg: Русия се проваля в опитите да намери нови пазари за нефта си

Москва трябва да пренасочи 1.4 млн барела дневно

Руски петрол, руски нефт
Руски петрол, руски нефт Източник: РИА Новости

 Русия се проваля в опитите си да намери нови пазари за своя нефт, съобщава Bloomberg, отбелязвайки, че Москва трябва да си осигури нефтените пазари до момента, в който на 5 декември ще влязат в сила санкциите на Европейския съюз по отношение на морския експорт на руски нефт.

 

Както отбелязва американската компания, специализирана в предоставянето на информационни финансови услуги, освен Китай, Индия и Турция, които първоначално бяха заинтересовани, други купувачи не са се материализирали в някаква значима степен.

 

Продажбите в Шри Ланка са затънали в икономическите проблеми на островната държава. Потоците към Китай, Индия и Турция са достигнали пика си през юни на ниво 2.2 милиона барела за ден. За четирите седмици до 28 октомври цифрата е спаднала на около 380 хиляди барела за ден. Около 740 хиляди барела дневно се доставят за европейския пазар, който ще изчезне до края на ноември.

 

Към загубите в пласмента на Русия се добавят и около 640 хиляди барела на ден, които постъпваха в Полша и Германия по нефтопровода "Дружба". Bloomberg посочва, че при това положение до края на годината Москва трябва да насочи от Европа към други пазари 1.4 милиона барела нефт дневно.

 

По данни към 14 септември т. г. доходите на Русия от експорта на нефт са паднали до минимума си на ниво 15.3 милиарда долара, а на 5 октомври се появи информация, че страната ще съкрати добива си на нефт. Bloomberg съобщава в понеделник, че на деветия месец от руското нахлуване в Украйна фючърсите на нефт от сорта "Брент" са поевтинели с 1.10 долара, т.е. с 1.2 процента до ниво 94.67 долара за барел към 7.10 сутринта по Гринуич в понеделник.

 

Въпреки намаленото търсене на руски нефт, "Ню Йорк Таймс" констатира днес, че въпреки санкциите редица страни, сред които Китай и Турция са увеличили обема на руския внос в сравнение с показателите за последните пет години. Най-голям ръст е отбелязан в Индия 430 процента, Турция -213, Бразилия – 177, Испания – 112, Китай – 98, Нидерландия – 74, Саудитска Арабия – 45 процента, Япония – 40 процента, Германия – 38 и Норвегия, която отбелязва ръст от 21 процента спрямо петгодишното ниво.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени