Bloomberg: Русия утре обявява дефолт. Какво следва?

Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключва тази вечер

Русия неизбежно ще изпадне в дефолт
Русия неизбежно ще изпадне в дефолт Източник: Yandex

След като месеци наред Русия се колебаеше на ръба на дефолта, сега вече я делят само часове от драматичния момент във финансовата битка, която САЩ и други държави водят срещу Кремъл заради нахлуването в Украйна. Гратисният период за пропуснати плащания по облигации в размер на около 100 млн. долара, блокирани поради широкообхватните санкции, приключва тази вечер.

 

Няма да има официална декларация, а Русия вече оспорва определянето, но ако инвеститорите не получат парите си до крайния срок, в понеделник сутринта ще настъпи "случай на неизпълнение", според документите за облигациите, съобщи Bloomberg.

 

Засега това е до голяма степен символично събитие, но то показва как САЩ, Европа и други страни са затегнали гайките, за да направят почти невъзможно за Русия да извършва това, което иначе би било нормален финансов обмен. За Русия това ще бъде първият външен дефолт след болшевишкото отхвърляне на дълговете от царската епоха през 1918 г. В началото на тази година страната беше много близо до подобен момент, но успя да се спаси с последни сили, като смени метода на плащане. Този алтернативен начин беше блокиран през май - само няколко дни преди падежа на 100 млн. долара, когато САЩ затвориха вратичката със санкциите, която позволяваше на американските инвеститори да получават плащания по държавни облигации.

 

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред уникалния сценарий на неизправен кредитополучател, който има готовност и ресурси да плати, но не може. Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят дефолт, но санкциите им забраняват да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да направят свое собствено изявление, но може би ще предпочетат да изчакат развитието на войната в Украйна и нивото на санкциите, докато се опитват да разберат какъв е шансът да си върнат парите или поне част от тях.

 

"Обявяването на фалит е символично събитие", каза Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute в Токио.

 

"Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето чужди държави", тъй като санкциите, наложени на руските власти, банки и физически лица, все повече прекъсват пътищата за плащане.

 

 

Русия твърди, че е изпълнила задълженията си към кредиторите, като е прехвърлила плащанията през май на местен платежен агент, въпреки че инвеститорите не разполагат със средствата в собствените си сметки. По-рано тази седмица тя направи други преводи в рубли, въпреки че въпросните облигации не позволяват този вариант на плащане.

 

Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов коментира ситуацията. Той се позова на "форсмажорни обстоятелства" като оправдание за смяната на валутата, наричайки ситуацията "фарс". Според юристи, които са говорили пред Блумбърг по-рано този месец, правният аргумент за форсмажорни обстоятелства исторически не е обхващал санкции.

 

"Има всички основания да се предполага, че при изкуственото възпрепятстване на Руската федерация да обслужва външния си суверенен дълг целта е да се приложи етикетът "дефолт", заяви Силуанов."Всеки може да обяви каквото си иска и може да се опита да сложи такъв етикет. Но всеки, който разбира ситуацията, знае, че това в никакъв случай не е дефолт." 

 

 

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени