Богомил Николов: Индексът на потребителското доверие пада рязко надолу, след като дълги години вървеше нагоре

Георги Вулджев: "Доверието в институциите спада, това трябва да е приоритет на правителството, което в момента изостава"

Инфлация
Инфлация Източник: Zonanews

Гости на БНТ в "Денят започва" по темата "Цени, инфлация, нагласи" бяха Богомил Николов- Асоциация "Активни потребители" и Георги Вулджев - икономист. Последните три месеца нараства песимизмът сред българските потребители, икономическата обстановка се влошава, бе констатацията.


Вулджев: " На база на всички индикатори, които имаме ситуацията се влошава, борсите са надолу, капиталовите пазари са индикатор и може да се очаква рецесия". 


Николов: "Хората усещат всичко като отидат на бензиностанцията, в ресторанта, в магазина. Всичко това няма как да не се отрази в индекса на потребителското доверие. Винаги вървеше в положителна посока, а сега рязко надолу. 


"Доверието в институциите спада, затова това трябва да е приоритет на правителството, което в момента изостава" - смята Вулджев.


Богомил Николов също потвърди, че правителството изостава: "Има възможности за намаляване на акцизи, за намаляване на цени, които генерират инфлацията, тези идеи, които се направиха, трябва да се случат в най-бърз начин. Цените няма да растат както в момента". 


Според Вулджев е нужно повече от страна на правителството. Намаляването на ДДС може да помогне. 


"Трябват ясни разчети кои специфични сектори са засегнати, получаването на помощи води до привикване", предупреждава Николов. 


"Много от мерките, въведени за пандемията трябва да спрат още лятото миналата година и започва да се изгражда култура за чакане на помощи. Това са временни мерки", каза Георги Вулджев, а Николов допълни: "Заради субсидиите, заради помощите – всичко се отразява на пазара. Превозвачите искат без толтакси по второстепенните пътища,  за да не се повишават цените, разчетите обаче казват друго". 


Според двамата експерти българите трябва да инвестират в инвестиционно злато и акции,  инвестициите трябва в различни активи. Добро време идва и за покупката на електромобил.

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени