Борисов и Пеевски поискаха обяснение от Денков как се изпълнява Споразумението в сектор "Енергетика"

Припомняме, че Борисов и Пеевски бяха много активни при намирането на консенсус с протестиращите енергетици и миньори

Борисов, Пеевски, Денков
Борисов, Пеевски, Денков Източник: Zonanews

Какви мерки са предприети по отношение на изпълнението на точките от Споразумението между министър-председателя, министри, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика", което беше сключено на 03.10.2023 г.

 

Това питат председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в специално писмо до премиера Николай Денков, с  което задават горещи въпроси, свързани със сектор "Енергетика".


С писмото се иска информация какви мерки са предприети по точка 5 (категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните райони), чийто краен срок за изпълнение е 31.10.2023.

 

Изисква се и информация по мерките по точки 2 и 3 (срок за изпълнение 30.11.2023 г.) и информация по останалите точки, ако има предприети мерки.

В писмото си до премиера Николай Денков депутатите посочват, че Народното събрание е гарант за изпълнение на Споразумението между премиера, министри, депутати и синдикатите и във връзка с контрола, който трябва да осъществи по неговото изпълнение, народните представители изискват ежеседмична информация по отделните мерки.

Припомняме, че Споразумението между управляващите депутати и синдикални представители в сектор "Енергетика" беше подписано  03.10. 2023 г. след продължили 7 часа преговори на енергетиците между министър-председателя, депутати, подкрепящи правителството, и част от синдикалните организации. 

След това то  беше прието от НС с гласовете на 133-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против бяха - 66 от "Възраждане”, БСП, ИТН.

 

Документът съдържа 7 точки, сред тях - държавата да не затваря административно централи, а те да работят, докато има пазар за тях. Постигнато бе съгласие и за това да не се създава държавно предприятие, както и да се изготви енергийна стратегия.

 

Седемте точки на СПОРАЗУМЕНИЕТО са следните

1. Продължаване на процедурата за въвеждане на капацитет и осигуряване на работата на производствени мощности, които да гарантират националната енергийна сигурност за постигане на плавен преход
                                                               Срок до 31 декември 2023 година

2. Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание, с които не се допуска ограничаване на централите в структурата на Българския енергиен холдинг, както и на други мощности, които работят изцяло на пазарен принцип
                                                                 Срок до 30 ноември 2023 година

3. Изработване на енергийна стратегия на България до 2050 година с участието на социалните партньори.
                                                                 Срок до 30 ноември 2023 година

4. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения по териториалните планове и включване в тях на проекти на централите, мините и общините в засегнатите региони
                                                                Срок до 31 декември 2023 година

5. Отпадане от териториалните планове на проекта за създаване на държавно предприятие за изграждане на икономически зони върху терените на мините
                                                               Срок до 31 октомври 2023 година

6. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродните емисии от ТЕЦ "Марица-изток 2”
                                                                        Срок до 31 март 2024 година

7. Социалните партньори продължават преговорите по проекта за споразумение от 19 септември 2023 година.

 

Както се вижда от конкретните точки Борисов и Пеевски питат премиера Денков какво прави правителството по изработване на проект за Енергийна стратегия до 2050 година ,чийто срок на изпълнение изтича 30 ноември т.г.  Енергийната стратегия трябва да бъде изработена с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа.

 

Припомняме, че Борисов и Пеевски бяха много активни при намирането на консенсус с протестиращите енергетици и миньори. Благодарение на усилията на Пеевски се постигна разбирателство "в името на хората" на драмтичното заседание в парламента, където Споразумението стана факт. Тогава лидерът на ГЕРБ обяви, че Пеевски е изиграл ключова роля - "той водеше преговорите и ги доведе до успешен край, колкото и това да не се харесва на "умнокрасивите", каза Борисов.


Пеевски пък остро скочи на енергийния министър Румен Радев, който се беше оплакал, че договореното е трудно изпълнимо. "Ако се е подписал под нещо неизпълнимо – да си подава оставката и да си заминава!", рязко обяви съпредседателят на групата на ДПС по адрес на министъра.

В писмото си сега двамата питат премиера за свършеното по конкретни точки от споразумението.

 

Борисов и Пеевски питат фактически какво е направило правителството за "отпадане от териториалните планове на проекта за създаване на държавно предприятие за изграждане на икономически зони върху терените на мините", като срокът за изпълнениено на тоза задача е до 31 октомври 2023 година. Както е известно, по силата на Споразумението, е предвидено проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година.

 

По силата на Споразумението е предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.

 

Припомняме още, че с решението на Народното събрание, което е гарант по това Споразумение, се възлага на Министерския съвет продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и започване на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход.

Срокът е до 31 декември 2023 година.

Още от "Икономика"

Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Прочетете повече прочетете повече

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени