Борисов на среща с туристическия бизнес за летния сезон (НА ЖИВО)

Министър Ангелов уточни, че се обсъждат 3 варианта за влизане в страната

Заседание за туризма
Заседание за туризма

Представители на най-големите туристически сдружения и туроператори в страната са на среща с премиера в оставка Бойко Борисов, за да обсъдят проблемите, свързани с предстоящия летен сезон. На срещата присъстват още министрите в оставка проф. Костадин Ангелов и Марияна Николова. Срещата отново се предава на живо във фейсбук профила на премиера в оставка. 

 

"Туроператорските фирми искат да знаят как ще започне сезона. Ще удължим пандемичната обстановка, за да може да вървят всички мерки. С вас ще обсъдим мерките как да бъдат описани в заповедта (за туризма). Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандатите. Не знам какво чака", заяви министър-председателят.

 

"Измина месец от изборите и дойде 1 май (началото на летния сезон). Туроператори, хотели, нощните заведения, ресторантите очакват как ще протече сезона. Това е излизането на държавата от кризата", разкри Борисов. Утре Министерски съвет ще предложи удължаване на епидемичната обстановка, за да продължат мерките да действат. 

 

Марияна Николова заяви, че от Министерството на туризма са изработили единни правила за всички заведения и места за настаняване. Всички мерки са съгласувани със здравните власти. "В готовност сме да представим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти", каза Николова.

 

"Поехме два ангажимента - да направим правила за влизане в страната, конкурентни на съседните ни държави, за да спасим българския туризъм", каза здравният министър. Министър Ангелов уточни, че се обсъждат 3 варианта за влизане в страната. "С ваксинационен сертификат, стига ваксината да е призната от СЗО, ние ще я признаем, уточни здравният министър в оставка. С отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест. И с документ за преболедуване през последните 6 месеца", заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.  

 

От началото на май ще стартира процес по имунизацията на всички желаещи от сферата на туризма. "Радвам се, че има ясна визия за туризма. Ясни правила как се влиза в България, как българите ще се прибират от чужбина. Трябва тотална реклама с цялата мощ на страната. Трябва да се рекламира това, че сме безопасна държава с правила. Всеки един момент е изключително важен", съобщи пред Борисов климатлогът на проф. Георги Рачев. 

 

Румен Драганов съобщи, че работата на туристическия бранш с мининистър Николова и министър Ангелов е започнала много успешно още от март. "За нас е важно да знаем какво се случва за 4 седмици напред. Планираме над 9 милиона туристи да влязат тази година у нас спрямо 4 милиона през 2020г..  Тези хора ще оставят много пари у нас. Това ни дава една яснота. Вие можете да говорите с Борис Джонсън, за да влезе България в зелената карта. Британците са изненадани, че някой оспорва качествата на Астра Зенека. Благодарим на правителството, че имахме гъвкави мерки. Гърците ни завиждаха. Гърция при всички мерки имаше много по-големи проблеми", добави Драганов.

 

Той разкри, че 500 000 души ще пътуват по празниците. "Магистралата стана тясна. Август по 280 000 ще пътуват през уикендите до морето.  Трябва да разширите Тракия и да достроите Хемус. Туризмът участва в Плана за възстановяване с поне милиард. Той беше доста основно засегнат  и в два от стълбовете, което е изключително важно", коментира Драганов.

 

Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма" каза, че са много благодарни за всичко, което се прави, защото "ние сме туроператори, които не работим от 13 март м.г.". "При нас е силно притеснението, че имаме остатък само от 16 милиона, това е голямото притеснение на бранша. В момента ние стоим в безтегловност, държавата трябва да продължи да работи, спрени са 60 на 40", допълни тя. 

 

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени