Борисов: Пускаме тунел "Железница" през септември (ВИДЕО)

Българите трябва да са горди с това, което се прави

Премиерът Борисов, финансовият министър Кирил Ананиев и зам.министър Нанков
Премиерът Борисов, финансовият министър Кирил Ананиев и зам.министър Нанков Източник: МС

Премиерът Бойко Борисов отново е на инспекция в страната. Той проверява как върви изграждането на тунел "Железница". Инспекцията беше предавана на живо в официалния профил на министър-председателя във фейсбук. С Борисов са финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министър Николай Нанков. Те огледаха строителните дейности в тунела - строител е "Джи Пи груп", и казаха, че са доволни от напредъка по работата на АМ "Струма". Компанията "Джи Пи груп" е успяла само за седмица да довършили последните 50 метра от тунела и е той е прокопан изцяло. От думите на министрите и Борисов стана ясно, че едното платно ще бъде готово през септември.

 

АМ Струма
АМ "Струма"

"Вече сме по средата на едната тръба. Може да се мине и по едната, и по другата тръба. Чест и слава на българските строители, за техния капацитет и възможности", похвали работниците министър-председателят. Тунелите са направени с най-голяма точност. Скалите били меки и сложни за обработка. "Изключително сложна скала. Целият този участък е много сложен", каза Борисов още. Тунел "Железница" се прави при най-модерна технология, а при пожар или инцидент, хората ще могат да преминават в другата тръба, тъй като има входове между тръбите. Това е най-дългият пътен тунел на Балканите. "По над 2 км е дължината на двете тръби", посочи Николай Нанков. Той допълни, че тунелът се строи по австрийски метод. Има и хеликоптерна площадка, ако възникнат екстремни ситуации. Строителството на обекта се финансира с европейски средства. Навсякъде в тунелите ще има интернет.

 

Борисов в тунел Железница
Борисов в тунел "Железница"

Всички големи тунели трябва да бъдат ремонтирани, за да отговарят на всички европейски изисквания, изтъкна Бойко Борисов. Той напомни, че магистрала "Струма" трябваше да е готова за лятната олимпиада в Атина през 2004 г. Трябва да се заделят пари, за да се ремонтират всички тунели и да се изградят аварийни изходи, каквито са изискванията, допълни той. Нанков обясни днес, че това са последните европейски изисквания за свързване на ръкавите на тунелите. Министърът на финансите Кирил Ананиев допълни, че контролът е сериозен и няма оплаквания.

 

АМ Струма`
АМ Струма

"Работа, работа, работа", заяви Борисов и поръча на работниците да се пазят. Строителите отбелязаха, че е свършена много работа. „Ама, ви е кеф сега като гледате. На комунистите не им е кеф. Те ви се дразнят, даже може и някой протест сега тук да направят“, заяви Борисов. Премиерът уточни, че в тунелите има интернет. "Огромно съоръжение", каза Борисов и поясни, че имало милиони тонове скала. Разминаването между тръбите бил само 1 см. Премиерът заръча на ръководителят да дадат премия на работниците за 3 март. "Ей така обичам. Това беше планината. Сега гледаш тунелите и мостовете", каза Борисов. "Като дойдохме беше планина, а сега виждате какво е. Видях иконите, които са вградени вътре, дано повече няма такива инциденти. Грижете се за хората, докато се върнат на работа, човещина трябва", допълни той. Според него българите трябва да са горди с това, което се прави.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени