Бойко Борисов: Премахнахме три посреднически фирми, които години наред отклоняваха стотици милиони по тръбата за България (НА ЖИВО)

Осигурили сме газ за 5 месеца напред, добави той

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившите енергийни министри Теменужка Петкова и Делян Добрев дават брифинг в централата на партията. Осигурили сме газ за 5 месеца напред. Това заяви бившият премиер и посочи, че две са темите - спекулациите за газа и тока.

 

Делян Добрев и Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ по тема енергетика и цени на тока
Делян Добрев и Бойко Борисов на пресконференцията на ГЕРБ по тема енергетика и цени на тока Източник: Facebook

На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерска газ. Изговориха се много небивалици и лъжи до момента, затова аз искам да ви кажа какво сме направили ние. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта, каза бившият министър на енергетиката. 

 

"На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н. Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца", припомни Петкова.

 

И добави: "Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект. Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30 процента по евтин от този в европейските хъбове". 

Петкова напомни, че се предоговори и контракта с "Газпром" и сега имаме по-атрактивни цени от тези в останалите европейски страни.

 

 

Всъщност ние, от ПП ГЕРБ, сме се стремяли са работим така, че доставките да са при най-добри цени за страната ни. По времето на Делян Добрев без фанфари се преодоляха трима посредници и ефектът за българския бизнес е налице, припомни тя. Петкова напомни, че се предоговори и контракт с Газпром и сега имаме по-атрактивни цени от тези в останалите европейски страни. во трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред, отклоняваха стотици милиони по тръбата за България.

 

"Първо трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред, отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените. Заедно с европейската комисия предоговорихме договора с над 50 на сто и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в региона България защити Украйна и спря изпълнението на "Южен поток", казвам го за колегите вдясно, които са вече вляво, тогава натовска Гърция прие руския газ и България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент", обясни Бойко Борисов.

 

Той припомни, че тогава успял да убеди ЕК за газовия хъб "Балкан", след което се е построил газопровод, подменени били руските тръби с американците и сега работят на пълни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите действия.

"На 20 дни ходихме по отсечките в калта да контролираме строежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, трябва да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро. На 31 декември трябваше с Мицотакис да открием връзката. Всеки лъжец, който каже различно от това, да си носи отговорност. Единствената разлика е в сроковете заради ковид", категоричен бе Борисов.

"На 31 декември трябваше да потече азерски газ. И нека управляващите, особено президентството, не се оправдават и да не се правят, че управлява ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт", изтъкна лидерът на партията.

 

Бившият министър на енергетиката Делян Добрев показа графика, в която е отбелязана цената на тока по време на ГЕРБ. "Тогава цената е била около 100 лева. Сега е в пъти повече", подчерта той.

 

Делян Добрев на пресконференцията на ГЕРБ за енергетиката
Делян Добрев на пресконференцията на ГЕРБ за енергетиката Източник: Facebook

"НС прие мораториум и нещата ще се изкривят. През април ще сме в по-тежка ситуация, отколкото сега. Ние предложихме компенсация от 75 на сто от 600 лева, което е разликата между базовата цена на КЕВР от 119 лв. и пазарната цена от 719 лв. Така бизнесът ще бъде компенсиран с 450 лева. Но със селски тарикатлък правителството са написали, че незнайно защо базата е 185 лв., а не тази на КЕВР от 119 лв. Те започват с тарикатлък и променят базовата цена и така се получават 400 лева компенсация. Но те слагат и една запетайка и казват не повече от една трета от пазарната цена, т.е. на бизнеса му се полагат 400 лева, но те казват не повече от една трета и това е 215 лв. При такава компенсация, бизнесът каза, че няма да може да работи и много от предприятията ще затворят", обясни подробно бившият министър на енергетиката.


"При тази компенсация, бизнесът каза, че няма да може да работи и много от предприятията ще затворят", коментира Добрев. 

"Предложих да махнем свръхкомпенсирането на ВЕИ-тата, но не го приеха и сега този сектор ще е свръхкомпенсиран с 300 млн. лв. от фонда. Това е най-лобисткото предложение, след като не приеха да отменят това свръхкомпенсиране", посочи Делян Добрев.

Делян Добрев показа графика, в която е отбелязана цената на тока по време на ГЕРБ.



Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени