Браншовата камара "Пътища": Строителни фирми са изправени пред фалит

Строителите предупреждават, че вече трети месец АПИ не възлага рутинни дейности по поддържане на пътищата

Изграждане на магистрала
Изграждане на магистрала Източник: Zonanews

Строителни фирми са изправени пред фалит, не могат да дават заплати и да плащат на доставчици. А пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти. Това се казва в позиция на Българската Браншова Камара "Пътища" до президента, премиера и ресорните ведомства.

 

Причините - спрените плащания от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" за около 800 млн. лв. по фактурирани и сертифицирани дейности. Фалитът на фирми ще има лавинообразен ефект за множеството доставчици и подизпълнители. Това ще доведе до освобождаване на много квалифицирани работници, пише в позицията на бранша.

 

Строителите предупреждават, че вече трети месец АПИ не възлага рутинни дейности по поддържане на пътищата, въпреки подходящото за това време. Така пътищата няма да са подготвени за зимата. На срещите с ръководството на министерството на регионалното развитие от камарата не са получили яснота за бъдещите действия за поддържане на пътищата. Ако не бъдат предприети действия за изплащане на дължимите суми, пътните фирми са готови на протестни действия, се казва още в позицията на пътните фирми.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени