"Брент" вече е под границата от 100 долара

И днес петролът продължава да поевтинява след като вчера и двата водещи петролни фючърси отбелязаха спад с около и над 4%

Нефт-петрол
Нефт-петрол Източник: Pixabay

Петролът продължава да поевтинява и в началото на търговията във вторник, след като вчера и двата водещи петролни фючърси отбелязаха спад с около и над 4% на фона на оповестената в понеделник серия слаби данни за глобалната промишлена активност през юли, което поднови опасенията за намаляване на потреблението на важната енергийна суровина.

 

Към 09.00 часа българко време фючърсите на петрол "Брент" поевтиняват с около 0,5% към 99,50 долара за барел, търгувайки се на ниски нива от средата на юли насам, пише БНР. 

 

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се търгуват около 93,50 долара за барел, след като в началото на днешната търговия дори поевтиняха за кратко към 92,50 долара за барел за пръв път от 15-ти юли насам.

 

В понеделник петролът поевтиня с близо 4% след серия слаби PMI проучвания за промишлената активност през юли в Китай, еврозоната, Великобритания и САЩ, които сякаш подсилиха опасенията за надвиснала икономическа рецесия, която би ограничила петролното потребление.

 

Участниците на петролния пазар са и в напрегнато очакване на резултата от предстоящата в сряда среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с Русия, известни общо като "ОПЕК +", за да вземат решение относно петролните добиви през септември.


Два от осемте източника от "ОПЕК +" в проучване на агенция Ройтерс казаха, че на 3-ти август ще бъде обсъдено само скромно увеличение на производството за септември, докато останалите източници смятат, че няма да има промяна в досегашните производствени квоти.

 

Според репортер на Fox Business Саудитска Арабия ще настоява "ОПЕК +" да увеличи производството на петрол на предстоящото в сряда виртуално заседание, каквито уверения е дал саудитският крал Салман бин Абдулазиз пред президента на САЩ Джо Байдън по време на тяхната среща на 16 юли.

 

Напрежение върху пазарите като цяло оказва днес и евентуалното посещение в Тайван от страна на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, въпреки предупрежденията на Пекин срещу подобна визита.

 

Ако това посещение все пак се осъществи, това би била първата подобна визита от над 25 години насам на високопоставен американски служител и би рискувала да ескалира напрежението между САЩ и Китай.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени