БСП: Служебният кабинет на Радев задължи България да плаща половин милион долара на ден

"Плащаме милиарди на турската "Боташ" за газ, който дори не ползваме", алармира Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов, БСП
Борислав Гуцанов, БСП Източник: Zonanews

БСП настоява за създаването на парламентарна комисия, която да разследва всички енергийни сделки на последните правителства и конкретно на сключения от служебния кабинет на Румен Радев договор с турската фирма "Боташ". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от "БСП за България" Борислав Гуцанов.

 

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

"По този договор България се задължава в следващите 13 години да изплаща такси, независимо дали получаваме или не получаваме количество газ. Към настоящия момент ние плащаме 5 млн. долара такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион долара на ден. В момента купуваме газ от гръцки посредници, където също плащаме за пренос и капацитет, но едновременно с това плащаме такса на Турция, която не ползваме", алармира Гуцанов, добавяйки, че за 13 години България е задължена да плати за сделката над 2 млрд. долара и тези пари са дължими накуп, ако прекрати предсрочно договора.

 

Природен газ от турската компания Боташ
Природен газ от турската компания Боташ Източник: AA

Социалистът обясни, че в момента държавата потребява под 3 млрд. куб. м газ годишно, но с 1,850 млрд. куб. м от "Боташ", 1 млрд. куб. м азерски газ и 1 млрд. куб. м газ от Гърция, България заплаща за малко под 4 млрд. куб. м. И подчерта, че този допълнителен 1 млрд. куб. м газ, който не ползваме, ще бъде платен от всеки един български гражданин.

 

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

"Българските граждани имат право да знаят какви са щетите за България, кой им натресе този договор, с какви мотиви и аргументи е подписан, защо не са направени сериозни предварителни анализи и има ли елементи на корупция в него", категоричен бе Борислав Гуцанов.

 

"Булгартрансгаз" ЕАД Източник: Zonanews

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени