"Булгаргаз" очаква поскъпване на газа с 39%

Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11-ти март

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Природният газ трябва да поскъпне с 39 на сто от май - това сочат прогнозите на "Булгаргаз". От газовото дружество изчисляват, че горивото трябва да достигне близо 158 лв. за мегаватчас (157,73 лв. за MWh или 80,65 евро), без таксите и налозите.

 

Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11-ти март. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през месец май на 10-ти март са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас, посочват от "Булгаргаз".

 

При подобен драстичен скок наредбата за ценообразуване предвижда промяна и в цената на топлоенергията, още повече, че дотогава се очаква да отпадне и мораториума върху цените на парното, тока за бита и водата. От "Булгаргаз" не са оповестили, каква промяна са поискали на природния газ за април.

 

Междувременно с оповестяването на прогнозата за май от "Булгаргаз" са внесли заявление за цената на природния газ от април. Все още обаче не се съобщава каква промяна се предвижда за следващия месец. Актуализираното предложение на газовото дружество се очаква да бъде внесено в енергийния регулатор на 1 април, когато ще бъде определена и окончателната цена.

 

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за месец май 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1-ви май , отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30-ти април, посочват от газовото дружество.

 

Междувременно към края на петъчната търговия цената на синьото гориво в Европа е около 130 евро за мегаватчас, след като в началото на деня падна за кратко до 113,50 евро за MWh, преди обаче да отскочи към 141 евро.

 

По този начин фючърсите на нидерландския газов хъб TTF преустанови драматичния ценови спад от предходните три дни на търговия, когато успяха да заличат драматичното поскъпване в началото на седмицата до рекордно ниво от 345 евро, коментира БНР.

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени