"Булгаргаз" подписа историческо газово споразумение с турската компания "Боташ"

Споразумението ще е за срок от 13 години

Природен газ от турската компания Боташ
Природен газ от турската компания Боташ Източник: AA

Българската държавна газова компания "Булгаргаз" подписа споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Споразумението беше сключено по време на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

 

Документът бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

 

Споразумението ще е за срок от 13 години. "Днес е исторически момент. С подписването на споразумението получаваме достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. Благодарение на него осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме където ни е най-удобно. Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след подписване на документа между двете страни.

 

"Той бе договорен буквално на Коледа и се подписва в първия работен ден на новата 2023 година, така че е едно голямо начало. Това дава възможност за взаимноизгодно сътрудничество в областта на енергетиката и е само първата крачка към едно мащабно сътрудничество", допълни той.

 

По думите на Христов през изминалата година сме имали сериозни проблеми с доставките заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала за втечнен природен газ Ревитуса, но сега съвместно този проблем се разрешава.

 

"Това споразумение е от европейско значение. Този договор е първата крачка към сътрудничество между двете страни", каза още министърът.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени