"Булгаргаз" поиска 36% увеличение на цената на природния газ

Данните показват, че през септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%

Булгаргаз
Булгаргаз Източник: Zonanews

"Булгаргаз" поиска 36% увеличение на цената на природния газ за октомври в сравнение с цената през септември. Първоначалната заявка на газовото дружество беше за 16%. Впоследствие енергийният регулатор прие предложението за поскъпването на синьото гориво.

 

След анализ на представените от "Булгаргаз" актуални данни и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

 

От енергийния регулатор посочват, че увеличената цена на природния газ за м.октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през септември цените на синьото гориво на тези пазари са нараснали с над 50%.

 

По данни на "Булгаргаз" цената, която дружеството предлага за българския пазар е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени