Булгаргаз предлага поскъпване на природния газ с 8% от юни

Намаление на исканото 30 процента увеличение за произвеждания от тях ток, ще направят и от АЕЦ "Козлодуй" заради спестявания от разходи

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Държавната компания "Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 8% от юни. В момента един мегаватчас струва близо 55 лева. От компанията закъсняха с шест дни, за да направят прогнозата си, тъй като не бяха приключили търговете им за доставка на синьо гориво през Турция.

 

Турската компания "Боташ" ще бъде доставчик на природен газ и през юни. Тя е спечелила търг като се е съгласила да направи отстъпка от 11,5 млн. лева. Затова и "Булгаргаз" ще поискат за следващия месец по-малко поскъпване на газа от предвиденото първоначално.

 

"То щеше да бъде с около 11%, това ще намали цената с 3 процентни пункта", каза изп. директор на "Булгаргаз" Веселин Синабов.

 

Намаление на исканото 30 процента увеличение за произвеждания от тях ток, ще направят и от АЕЦ "Козлодуй" заради спестявания от разходи.

 

"В понеделник АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли старото заявление и ще внесе ново заявление с оптимизирани параметри. Искам да обърна внимание, че тези оптимизирани разходи по никакъв начин няма да застрашат безаварийното и сигурно функциониране на пети и шести блок на атомната ни централа", обясни служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение, каза министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени