"Булгаргаз" заведе иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро обезщетение

Вредите са следствие на едностранното спиране на газовите доставки през април 2022

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

"Булгаргаз" заведе арбитражен иск срещу Газпром за обзщетение от 400 млн. евро за вреди, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ преди повече от две години, в края на месец април 2022 г.

 

Искът е заведен вчера пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, посочват от българския газов доставчик.

 

Газпром
Газпром Източник: Газпром

От дружеството припомнят, че в края на месец май 2024 г. "Булгаргаз" ЕАД изпрати покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании.

 

"След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" предприе необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството", посочват от дружеството.

 

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени