"Булгартрансгаз" и Боташ подписаха ново споразумение

То се отнася за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар

Булгартрансгаз
Булгартрансгаз Източник: Zonanews

Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция "Боташ" подписаха оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/Малкочлар. Подписването на документа е резултат от дългогодишните съвместни усилия на екипите на двата оператора.

 

В споразумението са уточнени техническите условия, включително минимално предавателно налягане и качествените характеристики на природния газ, както и приложимите процедури от двете страни на точката Странджа/Малкочлар. На база договорените в документа условия, техническият капацитет на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД е определен в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

 

Природен газ от турската компания Боташ
Природен газ от турската компания Боташ Източник: AA

 

Подписването на споразумение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/Малкочлар е от ключово значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари, коментират от "Булгартрансгаз".

 

Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция. С подписването на настоящето споразумение за междусистемно свързване се затвърждава водещата роля на българския газопреносен оператор за постигане на пазарната интеграция, диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в региона и Европа, посочват от българския газопреносен оператор.

 

Съгласуването на заявките и разпределението на пренесените количества ще се осъществяват съгласно Споразумението, а информация за процедурите касаещи ползвателите на точката е публикувана на Интернет страницата на "Булгартрансгаз" ЕАД в раздел "Зона за клиенти" - "Условия за ползване на услегите".

Още от "Икономика"

Западните санкции задушават руски проекти в Арктика за десетки милиарди долари

Американските санкции работят изненадващо добре, казва Малте Хъмпърт, основател на Арктическия институт, който наблюдава разширяването на Русия в региона през последните десет години

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени