"Булгартрансгаз" премина одит за разширяване на газопреносната мрежа

През юни от дружеството информираха, че са подписали с Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда грантовото споразумение за финансиране на разширението на подземното газово хранилище "Чирен"

Булгартрансгаз
Булгартрансгаз Източник: Zonanews

"Булгартрансгаз" ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) приключиха процедура по финансово одитиране на разходите по проекта "Рехабилитация, модернизация и разширяване на българската преносна система - Фаза 2". Това съобщиха от пресцентъра на компанията. Проектът е от общ интерес за Европейския съюз и е реализиран с грантово финансиране. Финансираните дейности обхващат рехабилитация на два участъка от Северния полупръстен на българската газопреносна мрежа.

 

Извършеният одит обхваща разходите, направени от началото на изпълнение на грантовото споразумение – 8 януари 2019 г. до края на втория отчетен период 31 декември 2020 г. В рамките на проверката беше извършен преглед на системите за счетоводство и управление на проекти на "Булгартрансгаз" ЕАД и на съответната документация.

 

За проверените обществени поръчки, свързани с реализацията на проекта, е потвърдено съответствие с приложимото законодателство на ЕС и Република България. Потвърден е и пълният размер на заявените от дружеството разходи за възстановяване. Получени са препоръки и указания относно отчитането на дейностите и разходите по проекта, които ще бъдат приложени както при финалното отчитане на одитирания проект, така и по отношение на другите финансирани от CINEA проекти, които "Булгартрансгаз" ЕАД изпълнява - разширението на ПГХ "Чирен" и интерконектора България-Сърбия.  

 

Безвъзмездното финансиране с европейски средства и сътрудничеството между "Булгартрансгаз" и CINEA допринасят за ефективната и навременна реализация на проектите от общ интерес за ЕС. Проектите, реализирани от българският газопреносен оператор в сътрудничество с ЕС, гарантират енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на газ за България и региона, се посочва в съобщението. 

 

През юни от дружеството информираха, че са подписали с Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда грантовото споразумение за финансиране на разширението на подземното газово хранилище "Чирен".

Още от "Икономика"

Турската "Боташ" и американската "ЕксънМобил" се договориха за доставка на втечнен природен газ в Турция

Mиналият месец турският министър на енергетиката заяви, че Турция преговаря с "ЕксънМобил" по сделка за закупуването на втечнен природен газ за над $1 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

АЕЦ "Козлодуй" с признание от Световната асоциация на ядрените оператори

Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени