Част от санкциите срещу Путин: Край на имотните сделки с руснаци в целия ЕС

Руснаци нито ще могат да купуват, нито пък да продават жилища и у нас

Черноморско крайбрежие, Поморие
Черноморско крайбрежие, Поморие Източник: Zonanews

Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават апетитни жилища по Черноморието. Европейският съюз добавя  към шестия си пакет от санкции и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани, предава Bloomberg.

 

Предложението на Европейската комисия, част от което бе представено от председателя ѝ Урсула фон дер Лайен по-рано днес, предвижда спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на "права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст, цитиран от Bloomberg News.

 

Забраната се отнася за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в държавите-членки на ЕС. Тя не важи за тези, които имат гражданство или пребивават в Европейското икономическо пространство или Швейцария, пояснява агенцията.

 

Забраната е част от най-новите действия на ЕС, насочени към руската държава и олигарсите - мерки, които за първи път ще бъдат насочени към доходоносната петролна индустрия на Москва и най-голямата банка в страната – "Сбербанк".

 

Тя, подобно на други кредитори по-рано, се предвижда да бъде изключена от системите SWIFT. Планът трябва да бъде одобрен от държавите-членки на ЕС тази седмица, преди да влезе в сила и може да подлежи на промяна.

Още от "Икономика"

"Газпром" отпадна от топ 100 на най-големите компании по печалба, след като загуби европейския пазар

Основната причина за загубите на "Газпром" беше резкият спад в производството и доставките на газ за Европа, причинен от санкциите, наложени на Русия заради нападението срещу Украйна

Прочетете повече прочетете повече

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени