Чавдар Кюланов: Дерогацията не е дадена на България, за да се прави търговия и износ

"Изключението е поискано от българските власти с аргумента, че то ще бъде в полза на българските граждани", посочи Кюланов

Добив на нефт-петрол
Добив на нефт-петрол Източник: Pixabay

Ръководителят на Представителството на ЕК у нас Чавдар Кюланов потвърди пред NOVA, че дерогацията за България от ембаргото върху вноса на руски петрол е изключение, което е дадено в полза на българските граждани, за да не страдат те от наложените санкции, а не за да се прави търговия и износ.

 

"Изключението е поискано от българските власти с аргумента, че то ще бъде в полза на българските граждани", посочи Кюланов и обясни, че си има регламенти, които при нарушение ЕК ще започне съответната проверка и може да се стигне включително и до наказателна процедура във времето.

 

На въпрос дали дерогацията е наистина приложима, Кюланов с уточнението, че не е експерт в сферата на петрола и петролните продукти, увери, че ЕК се грижи за гражданите на Европейския съюз и не дава неприложими разрешения. Дълго е обсъждано защо цените не са 2 лева, а са 3 лева в България, а обявената цена от 5 лева изглежда спекулативна, посочи Чавдар Кюланов.

 

Срамно е, че министърът на икономиката твърди, че след прилагането на дерогацията цената ще се повиши, отсече в студиото Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Според него цялата държава в момента е хукнала да осигурява преференциални условия за една частна руска компания. Защо една частна компания ще определя условията, при които държавата ще работи, пита Димитров.

 

"Рафинерията може да работи изцяло без руски петрол. Не е вярно, че трябва огромна инвестиция, за да се случи това", посочи Владимиров и даде пример с рафинерията на "Лукойл" в Германия, която е взета под специален надзор.

 

Има предостатъчно танкери, които да предоставят петрол на българския пазар и нищо страшно няма да се случи, ако рафинерията затвори. "На 6 декември няма да има износ на петролни продукти, а цените ще спаднат. Ако "Лукойл" реши да затвори рафинерията и напусне пазара, това ще е нейно решение".

 

В момента цената на суровия петрол е 30% от крайната цена, останалото са данъци и печалба. Само за последната година печалбата на "Лукойл" е нараснала с 60%. Българската "Лукойл" се възползва от ниските цени на световния пазар и го продава на пазарните цени в Европ Оставете санкциите, морала и партньорството. България е единствената страна с излаз на море, която има дерогация, призова Мартин Владимиров.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени