Честитка до руския диктатор - цената на газа в Европа падна до двегодишно дъно

Цената на газа за юни на амстердамската боса стигна до 24.90 евро за мегаватчас (MWh) сутринта - до най-ниското ниво от 27 май 2021 г.

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: Zonanews

Цената на природния газ падна до рекордно ниско дъно на нидерландската борса, чиито цени са референтни за търговията в Европа, съобщи Ройтерс.


Цената на газа за юни на амстердамската боса стигна до 24.90 евро за мегаватчас (MWh) сутринта - до най-ниското ниво от 27 май 2021 г.


През август 2022 г. тя достигна пик от около 340 евро/MWh на фона на европейската енергийна криза, предизвикана от намаляването на руските доставки с 80% по време, по което "Газпром" беше основен снабдител със синьо гориво на ЕС.

 

Кризата доведе до рязък скок на цените на газа и електроенергията през миналата година, натоварвайки потребителите и някои предприятия с много високи сметки за енергия. Това доведе до ограничаване на производството в някои сектори като стъкларството, които използват основно природен газ.

 

Днес от Европейската комисия обявиха, че ЕС вече не е зависим от руските енергийни доставки, като е успял бързо да намери алтернативни производители (основно на втечнен газ), да реализира икономии от потребление и да ускори въвеждането на източници за производство на чиста енергия.

 

Според анализ на еврокомисията България също се е справила успешно, замествайки спрелия руски внос с втечнен газ, откривайки нови връзки и добавяйки 0.5 гигавата допълнителни мощности от чиста енергия. София се е справила по-добре от средното за Европа и с намаляване на потреблението, свивайки го с 22% спрямо 2021 г.


Потреблението на газ в Европа между август 2022 и март 2023 г. е със 17% по-ниско от средното за същия период през предходните пет години.


Според анализатори Европа ще преживее още една зима без значителни сътресения, ако прояви предпазливост.

"Смятаме, че Германия и по-широкият регион може да изпитат недостиг на газ следващата зима, ако търсенето не намалее с още 15%", цитира "Ройтерс" експерти.

Още от "Икономика"

Последни новини

Най-четени