Чуждите инвестиции у нас намаляват наполовина

Дяловият капитал намалява с 202.7 млн. евро на годишна база

Чуждестранните инвестиции намаляват
Чуждестранните инвестиции намаляват Източник: Zonanews

Преките чуждестранни инвестиции в България намаляват с 50.7% на годишна база, като достигат 1.14 млрд. евро към края на месец октомври тази година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. За сравнение, през същия период на миналата година размерът на нетния поток на чужди вложения у нас възлизаше на 2.32 млрд. евро. Настоящият размер на чуждите инвестиции се равнява на 1.7% от брутният вътрешен продукт на страната, спрямо 3.8% от БВП преди година.

 

Конкретно за месец октомври, преките чуждестранни инвестиции възлизат на 238.5 млн. евро. Това е близо 100% ръст спрямо същия месец на миналата година, когато нетният поток достигаше 119.4 млн. евро. Годишното понижение в потока на чуждите инвестиции намалява, тъй като през предходния месец септември годишният спад възлизаше на 61.3%. Данните на БНБ за потока на преките чуждестранни инвестиции са предварителни, което означава, че могат да претърпят съществени изменения при последващи ревизии.

 

Структура на преките чуждестранни инвестиции в България, януари-октомври
Структура на преките чуждестранни инвестиции в България, януари-октомври Източник: БНБ

Потокът на чуждите вложения за периода януари – октомври 2020 година е на база ревизирани данни. Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за периода януари – октомври 2021 г. са от Люксембург (364.5 млн. евро), Германия (290.4 млн. евро) и Белгия (167.3 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (244.2 млн. евро) и Швейцария (79.7 млн. евро).

 

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7.4 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 0.1 млн. евро за януари – октомври 2020 година. Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 38.4 млн. евро за раглеждания период. Дяловият капитал намалява с 202.7 млн. евро на годишна база, тъй като преди година възлизаше на 164.3 млн. евро.

 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени