Чуждите инвестиции у нас се сринаха с над 54 % през миналата година

Конкретно за месец декември, нетният поток на чуждите инвестиции у нас е отрицателен и възлиза на 125.2 млн. евро

Евро
Евро Източник: Zonanews

Преките чуждестранни инвестиции у нас намаляха наполовина през миналата 2021 година, сочат предварителните данни на Българската народна банка. Нетният поток на преките инвестиции за цялата 2021 година е положителен, като достига 1.03 млрд. евро към края на месец декември. Това е спад от 54.4% спрямо предходната 2020 година, когато чуждите вложения бяха с 1.23 млрд. евро повече. За сравнение, през 2020 година нетният поток на преките инвестиции в България достигна 2.27 млрд. евро.

 

Преки инвестиции по данни на БНБ
Преки инвестиции по данни на БНБ Източник: БНБ

Така към края на декември миналата година, размерът на преките инвестиции се равнява на 1.5% от брутния вътрешен продукт на страната, спрямо 3.7% от БВП през предходната година. Конкретно за месец декември, нетният поток на чуждите инвестиции у нас е отрицателен и възлиза на 125.2 млн. евро. През същия месец на предходната 2020 година, потокът също беше отрицателен, като достигаше 114.4 млн. евро. В резултат на отрицателния поток през декември, размерът на нетните чужди вложения се свива до горепосочените 1.03 млрд. лева, след като в края на ноември бе достигнал равнище от 1.27 млрд. евро.

 

Трябва да се отбележи, че данните на БНБ за нетния поток на чуждите вложения у нас са предварителни и подлежат на ревизия, която може да измени отчетените резултати за миналата година. Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари – декември 2021 г. са от Люксембург (454.5 млн. евро), Германия (284.8 млн. евро) и Австрия (213.4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Русия (343.6 млн. евро) и Швейцария (143.7 млн. евро). 

 

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 7.7 млн. евро, при отрицателен нетен поток от 1.3 млн. евро за януари – декември 2020 година. Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 90.6 млн. евро за януари – декември 2021 г. Той е по-малък с 442.2 млн. евро от този за януари – декември 2020 г., който е положителен в размер на 351.6 млн. евро.

 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени