Делян Добре във Варна: В Плана за възстановяване и устойчивост има две изречения, които ще съсипят българската енергетика

Целта за намаляването на емисиите трябва да бъде постигната до 2026 г., цитира ПВУ той

Искам да ви кажа две неща, които се случиха тази седмица. Първото е, че в четвъртък в пленарна зала и в бюджетна комисия навредихме на бюджета само за един ден с 3 млрд. лева. - пари, които ще увеличат дефицита, пари, които ги няма, пари, които ще трябва да намерим чрез дълг. Включихме допълнителни позиции, които да са с намалено ДДС - с 9 %, приехме допълнителни разходи с 2,3 млрд. лева. Ако бъдат приети в зала, това означава, че влошихме бюджета с 3 млрд. лева.

 
Новият дълг или увеличаването на дълга е в размер на 38 млрд. - това е колкото за последните 37 г. е имало 24 правителства, които са изтеглили сумарно 37 млрд., а ние за пет години ще изтеглим 38 млрд. нов дълг.  Това, което направиха "Промяната" има последици и след тяхното отстраняване от властта. Към тези 38 млрд. трябва да прибавим и тези 3 млрд., които за три години са 9 млрд, т.е. стават 47 млрд. лева.

 

В Плана за възстановяване и устойчивост има две изречения, които ще съсипят българската енергетика. "Целта за намаляването на емисиите трябва да бъде постигната до 2026 г.", цитира ПВУ той.  Ако изпълним това означава, че икономиката ще се свие с 4 % - това е сравнимо със световната финансова криза и Ковид кризата. Това е национален проблем, не е регионален за Старозагорска област. Пряко засегнати са 96 000 души, а останалите без работа ще увеличат безработицата с 30 %. Вчера предложихме да се свика Консултативен съвет при президента. 

 

Третото нещо, което искам да ви кажа, че следващата седмица ще гласуваме три законопроекта, свързани с "Лукойл". Първият е, че съгласно дерогацията на ЕК, не може да се изнасят нефтопродукти от руски петрол. Вторият законопроект е назначаването на особен управител в предприятието. Това не е национализация, но за да гарантираме, че то ще продължи да функционира, ние ще поемем оперативен контрол при екстрена ситуация.

 

"Защо надплащаме 1 лв. за горивата? Покрай войната в Украйна руският петрол падна цената му. Но това падане на цената пълни само джобовете на Лукойл и Литаско, а изпразва нашите. Това е поводът за третия закнопроект, който ще внесем. Този 1 лв. да го взема държавата и да го влага във Фонда за енергийна сигурност и средствата събрани от Лукойл да се върнат на потребителите", обясни Добрев.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени