Делян Добрев: Ако не бяхме спрели ПП-ДБ тогава, сега щяха да падат правителства!

Пълното либерализиране на пазара на еленергия остава за 1 януари 2026 година

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

"За утре вечер токът е 1,20 лева на киловатчас (при регулирана цена 25 стотинки). Ако не бяхме спрели либерализацията на ППДБ, сега щяха да падат правителства..."

 

Това написа във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

 

Припомняме, че по време на 49-ото Народно събрание пълната либерализация на електроенергийния пазар се отложи с една година. Това решиха депутатите, след като одобриха промени в Закона за енергетиката.

 

Бе върнато старото положение на пазара - Националната електрическа компания (НЕК) остава обществен доставчик още 12 месеца (до 1 юли 2025 година), а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определя цената на електроенергията и квотите, които НЕК да изкупува от производителите на електроенергия.

 

Пълното либерализиране на пазара на еленергия остава за 1 януари 2026 година. Един от мотивите за искане на това отлагане е липсата на достатъчно средства във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

 

Още от "Икономика"

НЕК стартира обществена поръчка за два нови хидроагрегата в ПАВЕЦ "Чаира"

Подмяната на хидроагрегатите на база на модерни високотехнологични решения ще гарантира дългосрочната устойчива работа на централата и ще подобри сигурността на електроенергийната система, заяви министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Българската тол система става съвместима с европейската

Припомняме, че служебният кабинет предложи промените през май миналата година като реакция на предявен иск от Брюксел по отношение на липсваща транспонирана директива относно тол системата

Прочетете повече прочетете повече

"Газпром" ще губи $6,5 млрд. годишно след спирането на транзитните доставки през Украйна

През последните години на последното десетилетие обемът на доставките на руски газ за Европа през Украйна беше около 90 млрд. куб.м. годишно, след това започна да спада и през 2021 г. възлиза на 42 млрд.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени