Делян Добрев: Европа е изключително зависима от руския газ

Частично този газ може да бъде заместен с по-големи доставки на втечнен газ през LNG терминалите, но там свободният капацитет е 50 млрд. куб.м.

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: ПП ГЕРБ

"Ако ме бяхте поканили вчера, щях да ви кажа, че няма да има опасност за доставките на газ за България и Европа. Европа е изключително зависима от руския газ и с всяка изминала година става все по зависима", каза в ефира на bTV бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той уточни, че от 31 % руски дял в снабдяването на континента с природен газ през 2011 г., днес този процент е 47, а в България – 77%. Северна Македония и Финландия пък са изцяло зависими от него. 

 
Не е вярно, че ако беше построен интерконектора с Гърция, щеше да компенсира доставките от Русия, добави той. Делян Добрев коментира и изказване на енергийния министър днес: На вас прозвуча ли ви убедително, не беше въобще убедителен. Южният газов коридидор не може да замести 200 млрд.кубика газ. Германия консумира около 90 млрд.куб.м, Германия няма нито един терминал, най-много има Испания, Португалия, но има лоша свързаност с Германия. 
 
Ние консумираме 3 млрд. куб.м. газ, имаме 1 млрд. сигурен от Азербайджан. В държавата има авариен план какво се случва при спиране на доставките, има график за ограничаване на потреблението. Най-големи консуматори са "Топлофикация София", Лукойл, ще започнат да бъдат изключвани или ще трябва да минат на друг вид гориво. 
 
"Частично този газ може да бъде заместен с по-големи доставки на втечнен газ през LNG терминалите, но там свободният капацитет е 50 млрд. куб.м., тоест свободният капацитет на терминалите ще покрие едва 25 % от това, което е необходимо на Европа", уточни Добрев. 

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени