Делян Добрев категоричен: ПП са виновни за скъпия газ - използваха приятелски фирми от Русия за запълване на Чирен

България плаща 15 пъти по-скъп газ, ощетени сме със 750 млн. лева

Делян Добрев-
Делян Добрев- Източник: Zonanews

"Защо ГЕРБ гласува против децата и възрастните" е новата опорка на "Продължаваме промяната". Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в ефира на NOVA.

 

"Аз не знам защо хората им вярват. Минималната работна заплата миналата година скочи два пъти. Механизма за определяне на тази работна заплата е че се определя от тристранния съвет. Обещанията за пенсия и доходи стана като магистралите, тунелите и мостовете. Това означава промяната", добави народният представител. 

 

Той коментира изнесените от "Продължаваме промяната" данни за цената на газа. "Цената на газа не може да падне толкова, колкото трябва, защото сме напълнили газохранилището с най-скъпия газ. Плащаме 15 пъти по-скъп газ. От "Продължаваме промяната" купиха газ за 2,5 млрд. лв. без търг и без конкурс", посочи Добрев. 

 

По думите му не форсмажорни обстоятелства и натиск да бъде запълнено газохранилището са били причината за по-скъпия газ. И добави, че са използвани приятелски фирми, които са руски. 

 

Според депутатът България е ощетена със 750 млн. лв. "От тях колко са взели Путин и неговите олигарски и колко е взел Асен Василев?", попита той. От 25 февруари до края на година българският потребител е ощетяван с 3 млрд. лв. на ден, или по 1000 лева от всеки български шофьор, коментира още Добрев.

 

Проверих цената на оралския нефт към вчерашния ден. Той е 50,73 долара. Върнах назад графиката, за да намеря същата цена на орлаския нефт. Намерих три. 28 август 2017 г. тогава цената на урлаския нефт е 50.78долара - бензинът е струвал 2 долара, а дизелът 1,98 долара - при същата цена на урлаския нефт, изчислява Добрев и посочи същите числа за 2018 г. и 2020 г. 

 

Причината в другите държави да има скок е това, че след началото на войната, цената на Брента - суровият петрол,  тръгна нагоре заради войната и санкциите. А руският суров петрол тръгна надолу, т.е руският петрол върви надолу, а нашите цени - нагоре, все едно ползваме Брент", обясни той. "От тези разлики се формираха тези 3 млрд. лв.", посочи той. 

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени