Делян Добрев: Корупционната схема на ПП - затваряме 40% от въглищните централи, от които печелим, дават ни пари за 6 хил. мегават часа батерии, от които ние нямаме нужда и физически няма къде да сложим

"В парламента всички партии са против да се затварят централите и в същото време точно това е написано в плана", каза той

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Двата нови момента в Плана за възстановяване и устойчивост са, че ще затваряме въглищните централи и че ще купуваме батерии", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на  NOVA NEWS.

 

Той допълни, че "според нас това е сделка, кабинета на Промяната са искали да си купят батерии, което е корупционна схема, защото не може да се обясни защо ние ще купим най-голямата батерия в света." По негови думи нито една държава няма такава батерия.

 

"България произвежда, изнася и печели от енергетика. Затварянето на въглищните централи означава, че вече няма да изнасяме и ток. Дали ще внасяме, може би в определени моменти през зимата ще се наложи", обясни Добрев.

 

"От една страна затваряме 40% от въглищните централи, от друга страна ни дават пари за 6 хил. мегават часа батерии, от които ние нямаме нужда. Нямаме и физическата възможност къде да ги сложим", каза депутатът.

 

"2019 година е годината, в която централите са работили най-малко. От тази най-малка работа на централите ние трябва да намалим с още 40%.", заяви той. Следователно това не са 40% намаляване от пълния им капацитет, а от намаления преди това, допълни Добрев.

 

Европейската комисия е категорична, че предоговаряне е невъзможно, защото плащанията по Плана за възстановяване и устойчивост са обвързани с ангажимента България да намали с 40% емисиите до края на 2025 г., каза той. Ако този ангажимент не бъде изпълнен страната ни няма да получи пари по Плана, бе категоричен Добрев.


"В парламента всички партии са против да се затварят централите и в същото време точно това е написано в плана", каза той. "В Плана за възстановяване има заложено и финансиране на фотоволтаици с батерии. В момента в България има 30 000 мегавата, но са заложени субсидии за 1400 мегавата", допълни Добрев.

 

По повод изискването на Европейската комисия НЕК да изгуби ролята си на обществен доставчик Добрев обясни: "Либерализация на пазара означава, че енергията няма да се дава на НЕК и НЕК да я дава на ЕРП-тата, а ЕРП – тата ще си я вземат от централите пак по квоти, пак на субсидирана цена, без промяна в модела.

 

Те ще купуват от борсата, но тя ще бъде компенсирана до цената, която е определил регулатора. За бита това не означава поскъпване. По големият проблем беше либерализацията на пазара на дребно, да не се налага хората да купуват от борсата на некомпенсирани цени".

 

Ще има буфер от три месеца, в които няма да има добавка от 25 ст. за горивата, каза депутатът. Той обясни, че предложението на ГЕРБ за цените на горивата е много по-добро от другите.

Още от "Икономика"

Срив в производството на бензин в Русия след ударите на Украйна срещу най-големите й рафинерии

От 11 март, след поредица от аварии в големите рафинерии, борсовите цени на едро за AI-92 са се увеличили с 13%, AI-95 - с 8%, а лятното дизелово гориво е повишило цената си с 11,9%

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени