Делян Добрев: Пак купуваме руски газ, но с 30 % по-скъп заради посредниците

Той заяви, че ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Шефът на ДАНС беше в парламента и каза - газът е руски, но е скъп, защото има посредници. Увеличението на цената на газа не е 14%, сравнява се цената за май с тази от април. Коректно е да се каже каква щеше да е цената, ако не ни беше врътнато кранчето - то тя щеше да падне - с 31,7%, ако ги нямаше посредниците. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

 

"Ние вземаме с 30% по-скъп газ заради посредниците, Полша взема по-евтин газ, защото го взема по германския договор, който е на по-ниска цена", добави Добрев. Увеличението не е 13% , както казва Асен Василев, той сравнява цената за май с тази за април. Но коректното е да направи каква щеше да е, ако "Газпром" не ни беше врътнал кранчето. Щеше да падне на 123 лева и това прави 31,5%  - ако ги нямаше посредниците, тя щеше да е с по-евтина, обясни бившият енергиен министър.

 

Той отрече от ГЕРБ да ревнуват премиера Петков за посещението му в САЩ. "Бойко Борисов се срещна с Обама и Тръмп, а Кирил Петков се срещна с президента на Руанда. Не ви разбирам въпроса. Аз питам защо само на България и Полша врътнаха кранчето", заяви народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

В решение на МС, пише "Булгаргаз" да не предприема действия по изпълнение на действията на "Газпромекспорт", т.е. ние сме взели решение да не плащаме. Само че още февруари се започва да се преговаря със странни доставчици на газ. Няма една молекула газ в България, която да идва директно от производители. Най-големият посредник е фирма МЕТ, разкри Добрев. 

 

Той допълни, че ГЕРБ-СДС няма да сезират прокуратурата и Рашков, а ГДБОП и ДАНС. "Тази фирма продава на 102 евро на държавното дружество и купува 1/5 от количествата обратно на 82 евро", заяви бившият енергиен министър. 

 

По думите му, ако ГЕРБ направи протест, в София ще има 30 000 души. Но това правителство, колкото и протести да види, няма да си подаде оставка, защото за 3 от 4-те партии е въпрос на оцеляване, защото не се знае дали пак ще влязат в парламента", заяви Добрев.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени