Делян Добрев: Парите от комисионните за газа отиват в офшорки на "Промяната" (ВИДЕО)

Добрев подчерта, че не взимаме от компанията майка, а от румънския "Газпром"

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Скрийншот/Facebook

Представители на ръководството на ГЕРБ дават извънреден брифинг в централата на партията. Лидерът Борисов поздрави най-напред украинския народ с Деня на независимостта на Украйна. "Нка се гордеят със своя празник и храброто си поведение", заяви той. "Не толкова храбри и не толкова прозрачни, и не толкова чисти се оказват хората, които най-много парадират с тези думи", добави лидерът на ГЕРБ.

 

Той даде думата на бившия енергиен министър Делян Добрев, който коментира най-актуалната тема за природния газ и договора с "Газпром".


"Бившите управляващи от четворната коалиция Кирил Петков и Асен Василев се оказват не толкова почтени и чисти, колкото твърдят", добави Борисов. 

 

Става въпрос за газа. България имаше договор с "Газпром". "Булгаргаз" за месец ли трябваше да купува газ от "Газпром" по 86 евро. Само, че не купува от "Газпром" по 86 евро. Купува от една компания, която се казва WIEE, Винтерсхау-Румъния. А тази компания е собственост на "Газпром-Швейцария", т.е. "Газпром" е 100 % собственик на "Газпром-Швейцария", а "Газпром-Швейцария" е 100 % собственик на WIEE-Румъния. България купува от WIEE-Румъния до юли месец, до последния ден н акабинета на "Промяната".

 

110 евро от "Булгаргаз" отиват в румънския доставчик, после в швейцарския и накрая те отиват в офшорките на ПП и затова сме пуснали сигнал. Парите им в Швейцария накрая се прехвърлят в офшорки.

 

Добрев подчерта, че не взимаме от компанията майка, а от румънския "Газпром". По тази схема "Газпром" печели и вероятно печели повече, губи обаче българското общество и то губи 28%.

 

Ние с Радо Чолаков пуснахме сигнал до ДАНС и МВР. ДАНС казаха, че материалите са предоставени до ВКС, отговор от МВР няма. Сега сме внесли сигнал до министър Демерджиев да ни информирате какво се случва с този сигнал. Тук става въпрос за 28%, които според нас се разпределят между офшорки на ПП и "Газпром".

 

 "Виждам много голяма връзка между "Демократична България" и служебния кабинет. Защо? Защото ДБ е купувала газ от "Газпром". Фактурите са пред вас - ще видите хоризонталната структура как всичко отива в "Газпром". И забележете периода на тези фактури - от 1 юли до 31 юли. Те бяха на власт до 2 август и са взимали тези комисионни до последния ден... Това е толкова скандално, че не може да е от незнаене, неопитност, неучене и т.н.", заяви още Добрев.

 

Той отново поясни, че след доклада на ГЕРБ до ДАНС са получили отговор, че е образувана преписка. 

"Пак ще кажа - газът не е от "Газпром", пак е руски, пак си го плащаме, само че не по 86 евро, а по 110. И тези 28% се разпределят между офшорките на "Промяната" и "Газпром", заяви още той.

 

Томислав Дончев заяви на свой ред, че от икономическата прогноза на БНБ става ясно, че брутният вътрешен продукт ще е 2%: "По текущата сметка на платежния баланс ще има отрицателно салдо. "По-интересното обаче е друго. По данни от статистиката за януари-април 2022 отрицателното с Русия 3 млрд. 740 млн. лв. Влошаването на търговското салдо е над 2 млрд. 450 млн. лв. Т.е. за този период България е станала три пъти по-зависима от Русия по линия на стокообмена си. Големите числа безпощадно показват, че това, което каза преди малко господин Добрев, е правилно".

 

Той изтъкна, че яростната антируска реторика не се връзва с реалното "усвояване" на благините от бизнеса с Русия. "Това, което предизвиква учудване от моя страна, е позицията на други политически лидери, които са готови да не се къпят, да стоят на студено, за да не се подновяват отношенията с "Газпром", но те нямат нищо против да купуваме газ от "Газпром" чрез посредници", заяви още Дончев.

 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени