Делян Добрев: В Министерски съвет са истинските хора, които са облагодетелствали режима на Путин

В САЩ е предложена за продан рафинерията "Лукойл Нефтохим"

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: ПП ГЕРБ

Моето лично мнение е, че по-скоро ще нажежи напрежението в коалицията, отколкото да помогне, затова няма да коментирам поста на външен министър след ротацията. Аз съм специалист в енергетиката, а и обещах на Борисов. Това призна депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев по bTV.

 

"Преди войната в Украйна "Лукойл" купуваше 15 милиона барела руски нефт на ден, а след войната 45 милиона. От 1-ви януари не е внесен нито един литър руски петрол, а не се повишиха цените по бензиностанциите, не се срина енергийната система, както ни плашеха. Пет пъти предлагах да се прекрати дерогацията, но Денков плашеше с оставката си. Така още една година се финансираше войната", припомни той.

 

"Нали не можеха и трябваше да настройват инсталацията с месеци. Как от 31-ви декември. Те винаги са можели, но година и половина ни лъжеха, за да защитават руските интереси. Помните ли, че трябваше да внасят пари във Фонда за енергийна сигурност. За първия месец внесоха 70 милиона, за втория - 27 милиона", посочи Добрев. Той бе категоричен, че има политици, които са работили в интерес на руските интереси у нас. Той разкри, че е сигнализирал компетентните органи за това. "В Министерски съвет са истинските хора, които облагодетелствали режима на Путин", заяви той.

 

Вчера изслушвахме шефовете на "Лукойл" и аз ги попитах лично Александър Величков дали е возил в личния си автомобил през уикенда Асен Василев и заедно са посетили централата на "Лукойл". Той отрече за датата, но не и този факт. Отговорът беше: "Не си спомням кой ден беше", разкри Делян Добрев.

 

Той обяви, че Асен Василев докато е бил в САЩ е предлагал за продан рафинерията "Лукойл Нефтохим".

 

"През последните три години дивидентите от енергийните дружества в размер на 3,5 млрд. лева са пренасочени към бюджета за запълване на финансови дупки", стана ясно още от думите на бившия енергиен министър. Той добави, че това не е незаконно, но е попречило за развитието на енергетиката ни. Добрев даде пример с факта, че вече сме вносител на ток, вместо износител.

 

 През 2035 и 2037 година според него се очаква да заработят двата нови реактора в АЕЦ "Козлодуй" по технология на "Уестингхаус". В момента върви избор на строител. Досега две китайски и две американски фирми не отговарят на изискванията. Петата компания е "Хюндай" и тя отговаря, съобщи председателят на енергийната комисия.

 

Следващата седмица парламентът трябва да даде разрешение на кабинета да започне преговорите. Според Добре, 13 милиарда долара ще струва реализацията на двата блока.

Още от "Икономика"

"Газпром" с катастрофални резултати! Газовият монополист отчете рекодни загуби след спирането на газа за Европа

За да закърпят баланса на компанията, властите рязко увеличават тарифите за газ в Русия. От юли 2024 г. те ще бъдат увеличени с 11,2%, а от юли 2025 г. с още 8,2%. В резултат на това цените на газа за гражданите ще се повишат с 20% за две години и с 34% от началото на войната

Прочетете повече прочетете повече

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени