Деница Сачева: Няма задържане на доставени ваксини

По думите й за месец март очакваната доставка на ваксини е около половин милион

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: bTV

Няма никакво задържане на доставени ваксини, напротив – всяка ваксина, която е получена в страната, вече е поставена. Трябва да оползотворим всички дози ваксини, които идват и това правим, посочи в предаването "Тази събота" министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. "Трябва да оползотворим всички идващи ваксини. Това правим, не задържаме ваксини. Всяка получена ваксина е поставена. Няма забавяне. Днес се очаква нова доставка на Астра Зенека. За март очакваме 500 000 дози. Това че имаме временни затруднения в 2-3 дни".  Сачева припомни, че проблемите с доставки на ваксини не само у нас, те са в цял свят.

 

"Това, което ние сме направили е да поръчаме почти равни количества от ваксините, които са одобрени", каза тя. Ще има достатъчно ваксини за всички", увери министър Сачева. И добави, че в никакъв случай няма да се ползва темпът на ваксинация за предизборни цели. "Не използваме здравето и живота на хората за политически цели. Около 4500 са социалните работници. Всеки четвърти е пожелал да се ваксинира, 215 са се регистрирали към момента".  "Правителството от управленска гледна точка е направило всичко необходимо – сключени са договори, осигурени са средствата, направена е организация. Това, че ваксините се бавят е проблем извън правителството и извън България въобще", каза тя.

 

Кризата ще има влияние върху избора на хората. Не бих се съгласила, че не се справяме. При тези проблеми с доставките, правителството е направило всичко необходимо. Имаме доста добри показатели при социално-икономическите мерки. Над 1 млн. са хората, които са получили различна форма на подкрепа. Пенсионерите ще получат по 50 лв. през април. Ще има по 120 лв. добавка за хората с пенсии под линията на бедност. Почти 5 млрд. лв. е общата сума на помощ. Почти 1 млрд. е по мярката 60/40. 700 млн. лв. са изплатени през Министерството на икономиката, 300 млн. лв. са в процес на разплащане. Трябва да намерим тънката симетрия между целите и ресурсите. Благодарение на мерките кризата се понася доста по-леко на фона на други европейски държави, обясни Сачева.

 

"Всичко, което правим като мерки, се прави съвместно със синдикати и бизнес. Съучастието в авторството е безспорно. Държавната администрация също минава за първи път през такава криза. Те имаха огромно натоварване. Възможно е и при нас да има грешки и места за подобряване. Съвместно обаче минаваме добре през кризата", заключи тя. 

Социалният министър съобщи, че общият бюджет на Програмата за патронажна грижа е 85 млн. лв. "Стартирахме проверка на Управляващия орган. Сезирали сме АДФИ и ГИТ. На този етап това, което сме открили, е, че г-жа Станиславова е сключила сама със себе си договор и си е възложила да управлява проекта в нейния район. Други подобни нарушения не сме открили", допълни тя.

Министър Сачева изрази становището си, че мерките имат смисъл, когато се спазват. "Има значителна умора в хората да спазват мерките. Заведенията обаче са затворени месеци наред и започват да търсят начин да освобождават служителите си. Това не е добре за тях. Всяко нещо е добро, когато е в граници. Клиентите ще бъдат достатъчно разумни. Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Не може да продължим да се крием и да стоим затворени. Започваме да формираме малцинство на защитените хора. Трябва да търсим баланса между преминалите болестта, между тези, които трябва да пазим, и между икономиката. На Шипка може да се качи всеки, стига да няма струпване", добави Сачева.

Премиер обикновено е лидерът на съответната партия. Аз не ръководя политическа партия. Специално по отношение на социалната сфера не видях конкуренция в "Има такъв народ", завърши тя.

Още от "Икономика"

Енергийният министър: Съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар

Прочетете повече прочетете повече

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени