Деница Сачева: Върнали сме се на нивата на безработица отпреди кризата - около 6,5%

Близо 50 000 семейства са получили помощ за отглеждане на деца до 14 г., които учат дистанционно

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: bTV

Към днешна дата вече сме се върнали на нивата на безработица отпреди кризата. Безработните са 201 686, колкото бяха и преди извънредното положение. Нивото на безработица е около 6,5%. Това заяви вицепремиерът в оставка Деница Сачева на днешната среща с премиера Борисов. .

 

Тя представи данни, че близо 300 000 души са намерили нова работа през пандемията. Още толкова са запазили работните си места по мярката 60/40. Платените средства по нея са 1,148 млрд. лв.

 

По мярката 80/20 за най-засегнатите сектори "Туризъм", "Транспорт" и "Хотелиерство и ресторантьорство" са преведени 168 млн. лв. за запазване на 30 000 работни места, допълва Сачева. Компенсациите по "Запази ме" са в размер на 62,5 млн. лв. и са платени на 51653 работници. С близо 22 млн. лв. подпомогнахме 4387 работодатели да наемат 19577 безработни и да плащат заплатите им по програма "Заетост за теб".

 

Близо 50 000 семейства са получили помощ за отглеждане на деца до 14 г., които учат дистанционно. Преведените средства са почти 62 млн. лв. Още около 7000 родители са се възползвали от възможността детегледачка да гледа децата им по програмата "Родителите в заетост".

 

Приетият от Народното събрание мораториум целеше да ни пречи на нас като правителство. Оказа се обаче, че пречи на млади хора да намерят работа. Този мораториум създава трудности за изпълнение на част от програмите ни за субсидирана заетост - например "Старт на кариерата", по която в момента държавните и общинските администрации се въздържат да наемат младежи на стаж или работа, допълва още Деница Сачева.

Още от "Икономика"

ВАС отмени решението на КЗК, с което забрани концентрацията между "Инерком" и ЧЕЗ

Върховните съдии приемат, че пазарният дял на обединената група на "Инерком" и ЧЕЗ не би бил достатъчен, за да обоснове евентуалното наличие на господстващо положение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени