Деница Златева: Ще внесем нова цена на газа за септември. Ще е по-висока от 6% увеличение, поискано от предишното ръководство на "Булгаргаз"

"Работим за по-конкурентна цена за октомври, с оглед на пускането на интерконектора и азерския газ" - каза тя

Деница Златева
Деница Златева

По повод поисканото увеличение с 6% или 315 лева за мегаватчас на природния газ през септември от предишното ръководство на "Булгаргаз", шефът на дружеството Деница Златева заяви на пресконференция, че ще спази Закона за енергетика за търгове за доставка на синьо гориво на "Газов Хъб Балкан".

 

Тя обяви, че по повод цената за септември борсовият индекс се е увеличил със 17 на сто.

 

"Затова ще внесем нова цена за септември. Тя ще е по малка от този индекс. Тоест очакваме увеличението да е по-високо. Работим за по-конкурентна цена за октомври, с оглед на пускането на интерконектора и азерския газ и прогнозиране на цена по-ниска от тази през август", добави Деница Златева.

 

По думите ѝ в момента количествата се осигуряват месец за месец, което е поставило дружеството пред предизвикателство, свързано с доставките и разплащанията.

 

"През септември ще нагнетим 50% в хранилището в Чирен", каза още Деница Златева.

 

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ключова роля за цената на газа е борсовият индекс.

"Ако той се беше запазил на нива от август, изчисленията показаха, че може да се намали цената през септември. За съжаление спирането на газ по Северен поток изстреля индекса над 300 евро за мегаватчас. Усилията в България за овладяване цената са функция от международните пазари", допълни Иван Иванов.

 

Комисията за енергийно и водно регулиране провежда открито заседание, на което обсъжда цената на природния газ за септември.

 

Златева относно договора с "Газпром": "Дружеството изпълнява сега действащия договор и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждения за нулеви количества. Ние си изпълняваме договора.

 

Разговорите, които се водят са на политическо ниво. Каза, че са страна по договора и не иска да коментира темата, защото могат да бъдат страна при Арбитраж. Условията, които трябва да спазваме, ние като дружество ги спазваме.

 

Имаме договорените количества по азерските доставки, две карга втченен газ и количества, което беше изтъргувано на газов хъб Балкан, на добра цена, това е микса. Количествата за септември са осигурени, за октомври микса е друг.

 

Има пуснат аукцион на газов хъб "Балкан" за допълнителните количества през октомври. За ноември обръщаме как да структурираме търговете за месец или за по-дълъг период. Искам да уверя българите, че Булгаргаз осузнава ролята си на обществен доставчик и ще изпълним потвърдените програми на клиентите. Цените за октомври ще бъдат по-ниски от тези за септември".

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени