Димитър Манолов: В Плана за възстановяване има само намерения за въглищата – нищо конкретно не е записано

Компенсацията от 50 лв. за по-скъпия ток е недостатъчна, коментира Васил Велев

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа"
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" Източник: БНТ
Компенсацията от 50 лв. за мегаватчас, с която държавата планира да подпомогне бизнеса заради растящата цена на тока на свободния пазар, е крайно недостатъчна. Това коментира в предаването "Говори сега" по БНТ председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев.
 
От работодателската организация настояват за по-високи компенсации. Според тях парите може да дойдат от свръхпечалбите от по-високата цена на електроенергията, натрупани в енергийните държавни дружества и бюджета. По изчисления на работодателите в някои държавни дружества и фондове, а също и в бюджета има натрупани около 2 млрд. лева свръхпечалба от високата цена на тока.
 
"Някои дружества сега генерират свръх печалби – да ползват тези пари за компенсации за бизнеса. Искаме веднага да започне това. Над 1 млрд. лева е свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй". Още 1 млрд. лева е излишъкът на бюджета. Може това да направи служебният кабинет - казали сме им и как. Трябва да се пренареди пазара в Европа – да видят как е в САЩ", коментира Васил Велев от АИКБ.
 
Васил Велев и Димитър Манолов
Васил Велев и Димитър Манолов Източник: БНТ
Затова във вторник работодателите организират протест, подкрепен и от синдикатите, с искане за допълнителни мерки срещу поскъпването на електроенергията и още компенсации за купувачите на ток на свободния пазар.
 
Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов потвърди, че синдикатът се присъединява към протеста на работодателите. Според него пари за компенсации може да се вземат не само от печалбите на държавните дружества, но и от частните фирми, които участват в търговията и също получават свръхпечалба от по-скъпия ток.
 
Президентът на КТ "Подкрепа" коментира и проблема с планираното затваряне на въглищните централи у нас. Според него в Плана за възстановяване и устойчивост, който България представи на Европейската комисия, не е ясно разписано какви мощности ще се построят, за да компенсират спирането на производството на електроенергия от въглищните ТЕЦ-ове. "В Плана има само намерения за въглищата – нищо конкретно не е записано. Надяват се, че ще има технология за пречистване до тогава. Но нея я няма засега. Подходът на Брюксел изглежда като изнудване – много обичат те този подход. Трябваше протестът ни да бъде, докато Тимерманс беше тук", добави Манолов. 

Още от "Икономика"

Газовият интерконектор с Гърция отличен като успешен проект за енергийна диверсификация в ЕС

Газовата връзка с Гърция не е просто един европейски проект, а доказателство, че в кохезионната политика печелят всички", коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Газопровод през България е "следващият важен енергиен проект" в района, смятат САЩ

Става дума за свързването на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB) със слабо използвания в момента Трансбалкански газопровод, по който идваше руски газ за района

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени