Директорът на "Сбербанк": Моделът на икономически ръст в Русия е прост и примитивен

Ролята на петролния и газовия сектор в икономиката не се е променила през последните 15 години, добави той

Сбербанк
Сбербанк Източник: Suzory.ru

Сегашният модел на икономическия растеж на Русия е много прост, казва ръководителят на Сбербанк Герман Греф, цитиран от РБК. "Виждаме, че днес моделът на нашия икономически растеж е изключително прост. Все по-нарастващите бюджетни разходи, предимно в инженерния сектор, водят до факта, че предприятията повишават заплатите. А разпространението на увеличението на заплатите в икономиката се случва с много бързи темпове, никога досега не сме виждали това. От около три месеца конкуренцията нараства не само в машиностроителните предприятия – а конкуренцията за персонала в машиностроенето – но и всички останали сектори на икономиката, включително секторите на услугите, повишават заплатите. Хората стават по-богати, отиват в банките и въпреки всички ограничения на Централната банка получават заеми. Дори и с много високи темпове поради факта, че доходите им са се увеличили", каза Греф по време на бизнес закуската на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) "Русия-2030: Как да завършим четвърти?".

 

Ролята на петролния и газовия сектор в икономиката не се е променила през последните 15 години, а в бюджета тя е "нараснала малко", призна Греф.

"Нивото на сложност на продуктите в руската икономика не се е променило много през последните 15 години. Ако погледнете нивото от 2006-2007 г. и 2020-2021 г. (последните данни бяха публикувани по това време), то е приблизително на същото ниво", добави Греф.

 

"Това е примитивен модел на икономически растеж - парите от бюджета и парите от кредитните институции се насочват към потребителския пазар. Стоките на стават повече, хората не започват да произвеждат повече, цените им растат, производителността на труда не расте, а пада. В това се корени днешния модел на растеж", подчерта ръководителят на "Сбербанк"

 

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени