Директорът на "Сбербанк": Моделът на икономически ръст в Русия е прост и примитивен

Ролята на петролния и газовия сектор в икономиката не се е променила през последните 15 години, добави той

Сбербанк
Сбербанк Източник: Suzory.ru

Сегашният модел на икономическия растеж на Русия е много прост, казва ръководителят на Сбербанк Герман Греф, цитиран от РБК. "Виждаме, че днес моделът на нашия икономически растеж е изключително прост. Все по-нарастващите бюджетни разходи, предимно в инженерния сектор, водят до факта, че предприятията повишават заплатите. А разпространението на увеличението на заплатите в икономиката се случва с много бързи темпове, никога досега не сме виждали това. От около три месеца конкуренцията нараства не само в машиностроителните предприятия – а конкуренцията за персонала в машиностроенето – но и всички останали сектори на икономиката, включително секторите на услугите, повишават заплатите. Хората стават по-богати, отиват в банките и въпреки всички ограничения на Централната банка получават заеми. Дори и с много високи темпове поради факта, че доходите им са се увеличили", каза Греф по време на бизнес закуската на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) "Русия-2030: Как да завършим четвърти?".

 

Ролята на петролния и газовия сектор в икономиката не се е променила през последните 15 години, а в бюджета тя е "нараснала малко", призна Греф.

"Нивото на сложност на продуктите в руската икономика не се е променило много през последните 15 години. Ако погледнете нивото от 2006-2007 г. и 2020-2021 г. (последните данни бяха публикувани по това време), то е приблизително на същото ниво", добави Греф.

 

"Това е примитивен модел на икономически растеж - парите от бюджета и парите от кредитните институции се насочват към потребителския пазар. Стоките на стават повече, хората не започват да произвеждат повече, цените им растат, производителността на труда не расте, а пада. В това се корени днешния модел на растеж", подчерта ръководителят на "Сбербанк"

 

Още от "Икономика"

Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение, каза министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени