До седмица присъединяват украинската енергийна система към тази на ЕС

Предупреждавахме, че Русия използва газа като оръжие, заяви министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко

Ел. енергия-електрическа преносна мрежа
Ел. енергия-електрическа преносна мрежа Източник: Zonanews

Украйна очаква присъединяване към европейската енергийна система ENTSO-E в рамките на седмица. Процесът на синхронизация вече е в завършващата си фаза, разкри министърът на енергетиката Герман Галущенко, цитиран от пресслужбата на Министерството на енергетиката на Украйна във Фейсбук.


 

"Завършва техническата подготовка на синхронизацията. Трябва да завърши в близките дни. Очакваме присъединяването ни към европейската енергийна система да стане следващата съдмица", отбеляза министърът. 

 

Галущенко изрази надежда, че Европа също ще тръгне по пътя на енергийната независимост от Русия и отказ, в частност, от руския газ. 

 

"Предупреждавахме, че Русия използва газа като оръжие. И ето, че това оръжие е вече по нашите улици. Европейците просто трябва да вземат решение. Те са длъжни да се откажат от покупката на руски газ и нефт. Има достатъчно възможности за диверсификация", добави украинският министър на енергетиката. 

Още от "Икономика"

Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалн

Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план, подчерта енергийният министър Владимир Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени