Добрин Иванов, АИКБ: В безпрецедентна ситуация сме, не се вижда таван на цената на тока

Битовите потребители също ще бъдат засегнати, смятат от Българския енергиен и минен форум

Добрин Иванов, АИКБ
Добрин Иванов, АИКБ Източник: NOVA

Бизнесът и синдикатите излизат на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите. Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, ако държавата не се намеси, икономиката на България ще бъде ликвидирана.

 

"В безпрецедентна ситуация сме, цената на електричеството се покачи 4 пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван", заяви Иванов пред NOVA. "Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи отколкото сметките за септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко 3 пъти по-високи. Това са непосилни сметки. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира", коментира изпълнителният директор на АИКБ.

 

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум този ръст на цените засяга всички.

"Това, че битовите потребители са защитени все още, не означава, че и тях няма да ги засегне", заяви Антон Иванов. По думите му процесът е общоевропейски.

 

"Нашата система произвежда с много по-ниски цени от тези, които са на пазара. Хората са прави като казват, че искат тези цени, на които произвежда България", коментира Антон Иванов. Той призова да се говори по-внимателно по въпроса за свърхпечалбата. "В системата има дружества, които генерират по-голяма от очакваното печалба. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант", смята Антон Иванов.

 

Според него има варианти, които да постигнат балансираност, но трябват по-големи усилия от онези, които се демонстрирали в момента с казването "ние сме готови да дадем по 50 лева на всеки".  

 

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. "Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли", каза Добрин Иванов.

 

Според него трябва да се вземат и мерки за регулиране на пазара и цените да бъдат по някакъв начин регулирани от КЕВР. "Трябва да се определи по някакъв начин таван", смята Добрин Иванов.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени