Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ: България е на ръба на пропаст и ако продължат да управляват държавата по този начин, ние ще катастрофираме

"Да не е като миналата година, залитнаха към популизъм и се развихри политическия популизъм. Емисиите ни за дългове са с лихви като на фалирала държава" - казва той

Добрин Иванов, АИКБ
Добрин Иванов, АИКБ Източник: Скрийншот/NOVA

В "Денят започва" по БНТ Димитър Манолов – КТ "Подкрепа" и Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ, коментират темата за инфлацията и компенсациите.

"Няма как да знаем какви са възможностите на държавата. Официалните източници не са достатъчни. По избори много се обещава. Извън съмнение е фактът, че държавата трябва да се погрижи за едни каши, които вече са забъркани", каза Манолов. 


Трябва ли по-категорична еврпейска позиция по енергийната криза?


Иванов: "Общото решение би било по-добро, защото Европа е единен пазар. Европейската икономика силно изостава като конкурентоспособност от Китай, Америка, Турция, заради високите цени на енергоносителите. Проблемът е всеобщ.

 

Европа сама затъна в това блато заради политиката си от последните 10 години, заради зависимостта си от Русия, прибързаната сделка т.нар. Зелена сделка, високите цени на квотите за емисиите и всичко това ескалира. В тази капан сами влязохме и заедно трябва да излезем от него". 


Според Димитър Манолов-проблемът ни е заради газа, но от друга страна се води война срещу енергетиката от собствени източници - въглища, и това е необяснимо поведение. Европа е затисната от Китай, САЩ и Русия, те дружно и заедно я затискат, и Европа сама трябва да се изтегли нагоре. Трябва да се откаже от стоките , които са монополни - ток, газ и т.н., които не могат да са на борсата. Монополите не произвеждат борсови стоки. 


Газ ще има - това успокоява ли ви?

 

Иванов: "Не мисля че сме спокойни, със заострено внимание сме, защото цените може да ескалират. Трудно се планира, отлагат се инвестиции. Бизнесът лавира в опита си да оцелее. Не може да калкулират сметки предварително. Трудно е". 


Таван на цените?


"Това противоречи на базови пазарни принципи. Това е отмяна на пазарната икономика. Всеки който разбира, няма как да не знае, че токът например има различни себестойности. Новото правителство да мисли кого да подпомага? Не на калпак" - побяснява Манолов.


Казва още: "Не знам дали ще успеят да го направят, политиците много обичат работата на едро, като във времена на уравниловката, а тези времена отминаха. Не забелязвам у никого желание да променя този проблем".

 
"За населението трябва да има ясни критерии кой да бъде подпомаган и до къде. Мерките 25 ст. на литър гориво за всички, не са ефективни, ДДС - намалено за всички, не е ефективно. А мерките за бизнеса - това е различно. Бизнесът се бори на конкурентен пазар. И МС ако предложи обективни критерии кои да се подпомагат и кои не - много е интересно как ще го направи.

 

Компенсацията за електроенергията сега не е помощ, това е връщане на надвзетите пари за ток. Защото ние плащаме два пъти повече от бизнеса,с който се конкурираме в други държави" - пояснява Иванов.

 
Според Манолов- това, което надува цените на електроенергията е че те се търгуват на борсата. И после правим компенсации. Това е брутална каша. Засегнатите са не само бизнеса, това са общини, болници , градини и тн. 


Време ли е да се увеличават пенсии и МРЗ?


Манолов: "Трябва без съмнение. Друг е въпросът дали това може да стане с едно движение. Инфлацията се движи всеки ден".

 
Иванов: "Вероятно ще бъде увеличена МРЗ. Но трябва да има обективен механизъм за този размер. Бизнесът трябва да знае, за да си прави планове за разходите за персонал. А такъв механизъм няма. Премерено - увеличена, да не е като миналата година, залитнаха към популизъм и тогава се развихри политическия популизъм. Имам страхове че точно това ще се случи и сега.

 

България е на ръба на пропаст и ако продължат да управляват държавата по този начин, ние ще катастрофираме. Тази оценка я дават финансовите пазари. За първи път от 25 години имаме емисия на дългове, която не е в пълен размер и при лихви, които се дават на фалирала държава".

 
Манолов обясни, че минималната пенсия и минималната заплата, трябва да са в зависимост. Ако тези две неща са зависими, тогава разговорите ще са с един по-малко. "Последната година в областта на пенсиите бяха нанесени огромни щети, безумия се направиха. Тези неща трябва да се оправят, да се възстановят пропорциите, но не съм оптимист че това ще стане" - казва той. 


По думите на Иванов, без да е започнало политическото наддаване, разчетите показват 12 млрд. дефицит за догодина, т.е. само за сегашните разходи ние сме с 12 млрд. дефицит, над 6%. Т.е., ако изпаднем в ситуация да се наддава, да се увеличават пенсии и доходи, вървим към фалита на държавата с бързи крачки. Приходната част е разчетена за 1,5%. 

 

"Тогава отиваме при приходната част - увеличаване на данъци" - предупреди Манолов, а Иванов обясни: "Ще влезем в рецесия и увеличаването на данъците ще погуби българската икономика".

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени