Докога! Чехия харчи пет пъти повече за петрол от Русия, отколкото за военна помощ за Киев

Данъчните приходи в Кремъл от вноса на петрол в Чехия от началото на войната в Украйна възлизат на повече от 2,3 млрд. евро

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Flickr

Чехия, Унгария и Словакия се възползваха от дерогацията си от забраната на Европейския съюз (ЕС) за вноса на руски петрол, за да запазят и дори да увеличат количествата на закупувания на руски суров петрол след нахлуването на Русия в Украйна.

 

Това пише Politico като се позовава на доклад на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. 

 

Данните сочат, че Чехия е дала за руски нефт и газ над 7 млрд. евро. Сумата е над пет по-голяма от стойността на подпомагането, което страната е предоставила на Украйна. Данъчните приходи в Кремъл от вноса на петрол в Чехия от началото на войната в Украйна възлизат на повече от 2,3 млрд. евро. Зависимостта на Чехия от вноса на руски нефт през 2023 г. нараства и достига 60%, въпреки обявените намерения на правителството на страната за постепенното му спиране.


Единственият преработвател на суров петрол в Чехия е полската компания "Орлен Унипетрол". Тя увеличава покупките на руски нефт, който през 2023 г. е средно с 21% по-евтин от азерския. Според доклада тази стратегия е допринесла за свръхпечалба на компанията от около 1,2 млрд. евро. Въпреки евтиния руски нефт, цените на горивата в Чехия не се понижават.

 

Анализът показва, че Чехия може да замени изцяло доставките на руски нефт чрез максимално използване на Трансалпийския петролопровод, увеличаване на вноса на петролни продукти от Германия и използване на огромните запаси на петрол в страната. В доклада се отбелязва, че страната може напълно да спре да купува и руски газ, тъй като разполага с достатъчно алтернативни доставки от Норвегия и световния пазар на втечнен природен газ.

 

Нефтопровод (петролопровод)
Нефтопровод (петролопровод) "Дружба" Източник: ТАСС

Според авторите на проучването, за да завърши стратегическото си отделяне от руския петрол, ЕС трябва да запълни всички пропуски в санкциите, като спре изключенията за петролопровода "Дружба" и затвори вратичката за рафиниране на руски петрол в трети страни, която им позволява да увеличат максимално закупуването на руски нефт и да продават излишъка от горивата в ЕС.

Още от "Икономика"

"АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД и Уестингхаус продължават инженеринговия договор за реализацията на 7-ми и 8-ми блок

Подписването на документа е още една важна стъпка в процеса по реализацията на стратегическия за България и региона проект за изграждане на нови ядрени мощности, подчерта енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Диверсификацията на доставките чрез терминала в Александруполис е стратегическа за региона, включително и за Украйна

Това заяви енергийният министър Владимир Малинов, който участва в Атина в семинара "REPowerEU Diversification Workshop", организиран от Европейската комисия

Прочетете повече прочетете повече

Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис

Министър Малинов при посрещането им: След визионерското решение, което взехме преди години, да се включим като акционери в съоръжението, днес получаваме реална диверсификация

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Последни новини

Най-четени