Драматично за икономиката свиване на чуждестранните инвестиции през първото тримесечие на 2024 година

БНБ отчита намаляването им с 81.5% в сравнение със същия период на миналата година

Долари и евро
Долари и евро Източник: Pinterest

Срив на преките чужди инвестиции с 81.5% през първото тримесечие на годината отчете статистиката на БНБ, цитирана от "Сега". От януари до март в страната са влезли капитали за 358.9 млн. евро, при 1.935 млрд. евро за същия период на 2023 г.

 

Най-силно намаление е отчетено през март, когато потокът от чужди капитали в българската икономика е едва 150.6 млн. евро, докато през март м.г. са били отчетени 1.178 млрд. евро. Данните на БНБ са предварителни и обикновено до края на годината претърпяват корекции нагоре, но въпреки това спадът в инвестициите трудно ще бъде наваксан.

 

Основна причина за фрапантната разлика в преките инвестиции тази година спрямо миналата са по направленията "дългови инструменти" и "реинвестирана печалба". Под "дългови инструменти" се разбира потокът от капитали под формата на заеми, които задграничните компании-майки дават на дъщерните си дружества в България.

 

През първото тримесечие на миналата година размерът на тези заеми е бил 801 млн. евро, докато тази година са 259 млн. евро. По-малкият размер на предоставените заеми може да се окаже и добра новина, защото тези средства трябва да се връщат, т.е. изтичат обратно извън страната.

 

Не така стои въпросът с реинвестираната печалба. Ако миналата година са били отчетени впечатляващите почти 800 млн. евро печалба, отново вложени като инвестиция в икономиката, тази година през първото тримесечие показателят е с отрицателна величина - минус 70 млн. евро. Това означава, че предприятията са изнесли в чужбина печалбата си, като това се е случило основно през март, когато БНБ отчита отлив от 245 млн. евро.

 

Инвестициите в дялов капитал се приемат като най-чистата форма на действително привлечени нови чужди вложения в българската икономика. Техният дял обаче е много скромен. За първото тримесечие се отчитат 169.3 млн. евро при 335.5 млн. евро предната година.

 

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за периода януари-март 2024 г. са от Австрия (122.2 млн. евро), Италия (115.4 млн. евро) и Гърция (70 млн. евро). В същото време най-големите нетни отрицателни потоци отиват към Русия (174.2 млн. евро) и Германия (154.3 млн. евро), посочва БНБ.

 

БНБ отчита и потока на инвестициите на чуждестранни лица в недвижими имоти. През първото тримесечие той е 1.5 млн. евро. За сравнение миналата година през първото тримесечие този показател е бил 2.4 млн. евро.

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Споразумението за предоставяне на клирингови услуги между "Газов Хъб Балкан" и KELER CCP ще допринесе

Внедряване на услуги за клиринг и сетълмент за българския пазар ще допринесе за подобряване на функционирането на регионалния газов пазар

Прочетете повече прочетете повече

ЕС утвърди новите санкции срещу Русия с ограничения за търговията с втечнен газ

Въвежда се забрана на използването на Системата за прехвърляне на финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка на Русия за неутрализиране на ефекта от европейските санкции

Прочетете повече прочетете повече

Американската "Ексимбанк" предлага да финансира VІІ блок с над 8 млрд. долара

Не само да финансират американското оборудване, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово, добавя енергийният министър

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов: Водородните технологии ще осигурят надеждна, достъпна и чиста енергия

Намирането на алтернативен източник за зелена енергия, какъвто е водородът, и неговото приложение в различни области на промишлеността е от ключово значение, каза министър Малинов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени