Ефектът на "Промяната": Хлебопроизводителите пред масови фалити заради скъпо брашно и ток

Темата коментира Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите

Мариана Кукушева
Мариана Кукушева Източник: NOVA

"Никога досега в последните 10 години не сме работили с толкова скъпо брашно. Никога досега не сме имали такава невъзможност да предвидим какво ни чака утре по отношение цената на енергията. При нас се оказва, че всяка партида хляб излиза с различна себестойност. Преди няколко дни себестойността на хляба беше изключително висока, защото в пиковите часове, когато се пече, цената на електроенергията достигна 840 лв. без ДДС", обясни тя.


Според хлебопроизводителите, те могат да кажат каква е истинската себестоност на произведения хляб и хлебни изделия между 10 и 15 число на следващия месец, когато получават фактурите за изразходваната еленергия през предишния месец. 

 

"Въпросът с цените на енергията за нас е жизнено важен, защото ние сме най-енергоемкият бранш в сферата на хранителното производство. И като такъв бранш настояваме да имаме възможност за дългосрочни договори в енергетиката".


"След лутането и след шока от все по-високите цени ще дойде и фалитът. Предполагаме, че голяма част от хлебопроизводителите, които имат по-голям разход на еленергия ще загубят своите пазари и ще са принудени да затворят още през второто тримесечие на 2022 г.", допълни тя. И уточни, че вече има четири-пет големи завода, преустановили работа заради цената на енергията.

 

Кукушева беше категорична, че не може да се планира колко струва хлябът. "Ние сме задължително на минус и въпросът е докога ще го караме така. Не е възможно да е за дълго. При хляба производството е ежедневно", допълни председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите.

 

Сред възможностите на производителите е да бъде намален грамажът на хляба.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени