Ефектът на "Промяната" продължава: Очаквайте скок на цената на тока с 30 % след март

Винаги има риск за поскъпване на цените на тока, каза Радослав Рибарски, председател на комисията за енергийната криза

Енергодружества
Енергодружества Източник: Zonanews

Предупреждения за фалити и още по-голямо поскъпване на енергията заради мораториума. Бизнесът настоява за отмяна на решението на депутатите. От енергодружествата прогнозираха, че след изтичане на тримесечния срок на мораториума ще скочи с до 30 %. От ЧЕЗ прогнозираха пред bTV, че е възможно следващото им искане за поскъпване след края на март да надхвърли 25%. Председателят на надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов коментира, че заради мораториума ще им се наложи да режат разходи и това може да доведе до повече аварии и по лошо качество.

 

Разчетите показват, че трите дружества, които снабдяват с ток страната и ЕСО вече са натрупали загуби от 250 милиона, които е трябвало да се покрият с 11- процентния скок на тока, обявен от регулатора. Като се добавят и следващите 3 месеца заради мораториума, тогава искането за ново поскъпване може да надхвърли 25 % заради новите загуби.

 

Председателят на временната комисия за справяне с енергийната криза не изключи поскъпване на тока с 25% от март, но докато тече замразяването на цените - ще се търсят варианти за компенсации - и на енергийните дружества, и на домакинствата. "Риск винаги има за поскъпване. Ние се надяваме, че ще има резерви, дори да настигнем борсовите цени - да имаме компенсаторни механизми", каза Радослав Рибарски, председател на комисията за енергийната криза. 

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени