ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Марица-изток"

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил

Вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев
Вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев Източник: Пресцентър на МЕ

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на  енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Марица-изток". Споразумение за това подписаха днес вицепрезидентът на банката Кириакос Какурис и министърът на енергетиката Румен Радев.

 

Със съдействието на ЕИБ ще бъде изготвен анализ на конкурентните предимства на региона, за да се идентифицират най-перспективните нови икономически дейности. Преходът към въглеродно неутрална икономика ще позволи най-пълноценното им използване, подпомагайки превръщането на региона във въглеродно неутрален индустриален център. 

 

Регион Стара Загора има огромен потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи, което би позволило запазването на енергийния му профил, качеството на заетостта и реализиране на добавена стойност чрез широкомащабни инвестиции в областта на чистите технологии, използващи потенциала на наличната инфраструктура, човешки капитал и земя. Добавена към тези предимства, развитата образователна инфраструктура превръща региона в изключително перспективен за научноизследователска и развойна дейност и иновации в областта на новите чисти технологии.

 

ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса
ЕИБ ще консултира Министерството на енергетиката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Марица-изток" Източник: Пресцентър на МЕ

"Партньорството с авторитетна институция от ранга на Европейската инвестиционна банка е ключово от гледна точка на перспективата за привличане на качествени инвеститори и създаване на устойчиви работни места в региона. Експертизата и опитът на банката ще подпомогнат идентифицирането на най-добрите перспективи пред комплекса "Марица изток" и пълноценното развитие на изключителния му потенциал", каза след подписването на споразумението министърът на енергетиката Румен Радев.

 

"Европейската инвестиционна банка е климатичната банка на Европейския съюз.  Eдна от нашите основни цели е да подпомагаме държавите-членки в прехода им към зелена и устойчива икономика в полза на хората и на бизнеса", заяви вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис.

 

"За да бъде успешен този преход, той трябва да бъде справедлив и никой да не се чувства изоставен. Затова съм особено щастлив, че нашите експерти ще работят заедно с Министерството на енергитиката за изработването на един цялостен и детайлен план за комплекса "Марица-Изток", така че да се намерят най-правилните и успешни проекти за неговото развитие".

Още от "Икономика"

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности е от стратегическо значение за енергийната сигурност на България

От Хюндай представиха опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени