ЕК: Няма спекула на европейския пазар на емисии засега

Отговорът на комисията е свързана с въпроси за цените на енергията и определенията за "природосъобразни" енергийни инвестиции

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews
На европейския пазар на емисии засега няма спекула - това показаха извършените проверки, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с цените на енергията и определенията за "природосъобразни" енергийни инвестиции, предаде БТА.
 
"Важно е да се прави разлика между спекулация и обикновена инвестиция. Приемаме съмненията за спекула с цените на емисиите много сериозно. Проверките потвърдиха, че засега няма спекула и европейският пазар работи по правилата. Инвестиционните фондове понякога биват упреквани в спекулативно поведение, но делът им на пазара на емисиите остава непроменен и нисък. Въпросът е дали на пазара има играчи, които умишлено влияят на движението на цените, това проверяваме и се оказа, че засега не е така", поясни говорителят. Отговорът му е по повод съмненията на някои страни от ЕС, че цените на енергоносителите в последните месеци са високи заради спекулативен натиск.
 
"Предложението на ЕК кои бъдещи инвестиции в енергетиката да се възприемат като временно "чисти" в природосъобразния преход обхваща чувствителни и сложни въпроси", заяви говорителят. И добави, че комисията е работила между Коледа и Нова година за завършване на списъка и затова документът е бил разпратен на държавите от ЕС на 31 декември и до медиите на 1 януари следобед.
 
Нямаше причина да се опитваме предложението да мине незабелязано с избирането на определена дата за неговото представяне, допълни говорителят. Според него комисията е изпълнила задължението си да представи списъка до края на годината.

Още от "Икономика"

България и Чехия ще си сътрудничат при експлоатацията на ядрени мощности

Мнистърът на енергетиката Владимир Малинов запозна посланика на Чешката република у нас Н. Пр. Мирослав Томан с работата по изграждане на нови ядрени блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Прочетете повече прочетете повече

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени