ЕК: Няма спекула на европейския пазар на емисии засега

Отговорът на комисията е свързана с въпроси за цените на енергията и определенията за "природосъобразни" енергийни инвестиции

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews
На европейския пазар на емисии засега няма спекула - това показаха извършените проверки, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с цените на енергията и определенията за "природосъобразни" енергийни инвестиции, предаде БТА.
 
"Важно е да се прави разлика между спекулация и обикновена инвестиция. Приемаме съмненията за спекула с цените на емисиите много сериозно. Проверките потвърдиха, че засега няма спекула и европейският пазар работи по правилата. Инвестиционните фондове понякога биват упреквани в спекулативно поведение, но делът им на пазара на емисиите остава непроменен и нисък. Въпросът е дали на пазара има играчи, които умишлено влияят на движението на цените, това проверяваме и се оказа, че засега не е така", поясни говорителят. Отговорът му е по повод съмненията на някои страни от ЕС, че цените на енергоносителите в последните месеци са високи заради спекулативен натиск.
 
"Предложението на ЕК кои бъдещи инвестиции в енергетиката да се възприемат като временно "чисти" в природосъобразния преход обхваща чувствителни и сложни въпроси", заяви говорителят. И добави, че комисията е работила между Коледа и Нова година за завършване на списъка и затова документът е бил разпратен на държавите от ЕС на 31 декември и до медиите на 1 януари следобед.
 
Нямаше причина да се опитваме предложението да мине незабелязано с избирането на определена дата за неговото представяне, допълни говорителят. Според него комисията е изпълнила задължението си да представи списъка до края на годината.

Още от "Икономика"

България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантиране сигурносттана енергийните доставки

Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ"

Прочетете повече прочетете повече

Теменужка Петкова: Документите, показани от групата "Българските елфи", нямат нищо общо с Пътната карта за изграждането

Бившият министър отхвърли и тезата, че с изграждането на тръбата България била обслужила интересите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е позволило на Путин да нападне Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени