ЕК повиши очакванията си за българската икономика през 2021 г.

За България очакваната инфлация е 1.7% през 2021г. и 1.8% през 2022 г.

Европейската комисия в Брюксел
Европейската комисия в Брюксел Източник: Wikimedia Commons

Европа продължава да се бори с пандемията от коронавирус. Новото нарастване на броя на случаите, заедно с появата на нови, по-заразни щамове на коронавируса, принуди много държави членки отново да въведат или да затегнат противоепидемичните мерки. В същото време стартирането на програмите за ваксинация в целия ЕС дава основания за предпазлив оптимизъм. В прогнозата се предвижда икономиката на ЕС да нарасне с 3,7 % през 2021 г. и с 3,9 % през 2022 г. По отношение на България прогнозата е за увеличение на реалния БВП с 2,7% през 2021 г. и с 4,9% през 2022 г. През есента на 2020 г. очакванията за тази година бяха за ръст на икономиката от 2,6%, а за 2022 г. - от 3,7%. Ако тези предположения се окажат верни, икономиката трябва да достигне нивото си отпреди кризата в средата на 2022 г.- по-рано от очакваното. И все пак възстановяването ще бъде неравномерно, като Испания и Италия няма да достигнат предпандемичните нива до края на следващата година, смятат от Комисията.


Икономическото въздействие на пандемията остава неравномерно в отделните държави членки и се прогнозира, че и темповете на възстановяване също ще се различават значително.
Прогнозната инфлация за еврозоната и ЕС за 2021 г. леко се повиши в сравнение с прогнозата от есента, но като цяло се очаква да остане ниска. За България очакваната инфлация е 1.7% през 2021г. и 1.8% през 2022 г. Рисковете, свързани с прогнозата, са по-балансирани от есента насам, въпреки че остават големи. Те са свързани главно с развитието на пандемията и с успеха на кампаниите за ваксинация. Положителните рискове са свързани с възможността процесът на ваксинация да доведе до по-бързо от очакваното облекчаване на противоепидемичните мерки и следователно до по-ранно и по-силно възстановяване.
Що се отнася до отрицателните рискове, пандемията може да се окаже по-устойчива или по-тежка в краткосрочен план в сравнение с допускането в прогнозата или изпълнението на програмите за ваксинация може да се забави. Това може да доведе до забавяне в облекчаването на противоепидемичните мерки, което от своя страна би се отразило на развитието във времето и на силата на очакваното възстановяване.

Еврозоната започна годината колебливо, тъй като правителствата разшириха мерките за борба с разпространението на нови варианти на коронавируса. Напредъкът е възпрепятстван от бавното разпространение на ваксините в сравнение с Великобритания и САЩ и от Комисията заявиха, че очакват икономиката на ЕС и в частност тази на еврозоната да се свият през това тримесечие.

Германия, най-голямата икономика в блока, заяви в сряда, че удължава повечето си ограничения до 7 март, като същевременно позволява на училищата и детските заведения да отворят отново. ЕС предвижда повече доставки на ваксини през второто тримесечие и все още планира 70% от населението му да бъде имунизирано до лятото.

"С нарастването на броя на ваксинираните през следващите месеци ще могат да бъдат облекчени противоепидемичните мерки, което ще позволи по-бързи темпове на възстановяване през пролетта и лятото", заяви Паоло Джентилони, еврокомисар по въпросите на икономиката, цитиран от Блумбърг.

Възстановяването ще бъде подкрепено от по-силна глобална перспектива и може да бъде допълнително подсилено от "изблик на следкризисен оптимизъм, който може да предизвика по-силно търсене и повече инвестиционни проекти", заявиха от Комисията. Това ще се дължи на исторически високите спестявания на домакинствата, ниските разходи за финансиране и подкрепящите политики.

Очаква се инфлацията да остане слаба и тази, и следващата година, като за България се прогнозира тя да бъде на ниво от 1,7% през 2021 г. и 1,8% през 2022 г. Прогнозите са инфлацията в еврозоната да се ускори от 0,3 % през 2020 г. до 1,4 % през 2021 г., преди слабо да се забави до 1,3 % през 2022 г. Прогнозната инфлация за еврозоната и ЕС за 2021 г. леко се повиши в сравнение с прогнозата от есента, но като цяло се очаква да остане ниска. Очаква се забавеното възстановяване да продължи да намалява натиска на съвкупното търсене върху цените.

Още от "Икономика"

Министър Малинов настоя за решителни и спешни мерки за въвеждане на терминала за втечнен газ до Александруполис в експло

Припомняме, че българската страна е съакционер в проекта, като "Булгартрансгаз" ЕАД притежава 20% от акционерния капитал на проектното дружество Газтрейд С.А.

Прочетете повече прочетете повече

Реализацията на проекти между България и Азербайджан ще гарантира диверсификацията на енергийните източници

Министърът на енергетиката Владимир Малинов разговаря в Баку с министъра на икономиката на Азербайджан Микаил Джаббаров и със заместник-министъра на енергетиката Камал Абазов

Прочетете повече прочетете повече

Промени в ръководството на БЕХ ЕАД

Освободени са досегашният изпълнителен директор на БЕХ ЕАД Иван Андреев, както и Диян Димитров. Със същото протоколно решение за членове на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД се назначават Валентин Николов и Галина Тодорова

Прочетете повече прочетете повече

Hyundai E&C стартира активна стратегия в България, за да си осигури договора за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

По време на роудшоуто Йънг Джун Юн, президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction, се срещна с българския президент Румен Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени