ЕК с прогноза: БВП на България нараства с 3,5% през 2021 г. и с 4,7% през 2022 г.

Прогнозната инфлация за България е 1.6% през 2021 г. и 2.0% през 2022 г.

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Zonanews

Реалният БВП на България ще нарасне с 3,5% през 2021 г. и с 4,7% през 2022 г. Това се казва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. "Инфлацията ще варира значително през тази година, тъй като допусканите цени на енергията и промените в ставките на ДДС пораждат значителни колебания в равнището на цените в сравнение със същия период на миналата година. Прогнозната инфлация за България е 1.6% през 2021 г. и 2.0% през 2022 г.", посочват от Еврокомисията.

 

Условията на пазара на труда бавно се подобряват след първоначалното въздействие на пандемията. Пазарите на труда обаче ще се нуждаят от време, за да се възстановят напълно, тъй като има възможност работното време да се увеличи, преди дружествата да наемат повече работници. Предвижда се равнището на безработица в България да бъде 4.8 % през 2021 г. и 3.9 % през 2022 г.

 

От ЕК подчертават, че публичната подкрепа за домакинствата и предприятията изигра жизненоважна роля за смекчаване на въздействието на пандемията върху икономиката, но доведе до увеличаване на равнището на дълга на държавите членки.

Още от "Икономика"

Българската страна ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура

Министър Малинов и посланик Илашчук обсъдиха и въпроса с потенциалната продажба на части от оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна във връзка с решение на Народното събрание от м. юли 2023 г.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Николов: България затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество

На форума участие взеха още министърът на икономиката на Косово г-жа Артане Ризваноли, бившият външен министър Мария Габриел, световни лидери, бизнес експерти и предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени